İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto ederek NATO üyeleri arasında dikkatleri üzerine çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.

Görüşmede, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik talebi hakkında Türkiye'nin meşru endişelerini giderecek adımların atılması gerektiğini yinelediği duyuruldu.

Yapılan açıklamada, "Erdoğan, iki ülkeden de Türkiye'nin haklı beklentilerinin karşılandığı somut adımlar görmeden, terörizmle mücadele ve savunma sanayii işbirliği konusunda paradigma değişikliğine gidileceğine dair yazılı taahhütler verilmeden süreçte ilerleme sağlanamayacağını vurguladı" denildi.

STOLTENBERG: GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ DİKKATE ALIYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'in ev sahipliğinde yarın gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde bugün Brüksel'de basın toplantısı düzenledi. Madrid’de yapılacak zirveye değinen Stoltenberg, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı on yılların Avrupa-Atlantik güvenliğine en büyük tehdidi oluşturuyor” dedi.

Ukrayna'ya yönelik desteği yenileyen Stoltenberg, “Müttefikler, ağır silah ve uzun menzilli sistemler de dahil olmak üzere Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu askeri teçhizatı sağlamayı sürdürmeye kararlı. Üye ülkeler, Ukrayna'ya insani ve ekonomik yardımların yanı sıra milyar dolarlık askeri teçhizat da sağladı” ifadelerini kullandı.

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusuna yönelik açıklama yapan Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olma kararı tarihi bir karardır. Müttefiklerimizin güvenlik endişelerini dikkate alarak üyelik sürecinin bir sonraki adımı üzerinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

[old_news_related_template title="Yunan muhalefet lideri, NATO Genel Sekreteri'ni Erdoğan'ın elçiliğini yapmakla suçladı" desc="Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazları sürerken, süreçle ilgili yürütülen diplomasi trafiğine ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in tutumuna Yunanistan'dan tepki geldi. Yunanistan'da muhalefetteki PASOK- Değişim Hareketi lideri Nikos Androulakis, Stoltenberg'i Erdoğan'ın elçisi gibi davranmakla suçladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/15/iecrop/20211212200240appp-674601.h_16_9_1655296961.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunan-muhalefet-lideri-nato-genel-sekreterini-erdoganin-elciligini-yapmakla-sucladi-7195533/"]

[old_news_related_template title="Stoltenberg: Türkiye’nin endişeleri üzerinde çalışıyoruz" desc="NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusundaki endişeleri üzerinde çalışıyoruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/15/iecrop/nato-reuters_16_9_1655294356.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/stoltenberg-turkiyenin-endiseleri-uzerinde-calisiyoruz-7195471/"]