Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir isim olan eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Moskova ile Kiev arasında İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının beş aydır süren savaşta ateşkesin önünü açabileceğini söyledi.

Rus işgali altındaki Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı yapan ilk gemi dün, bugün gerçekleşecek denetimi beklemek üzere İstanbul Boğazı'nın kuzey ağzında demir attı.

Geçen hafta Putin'le görüştüğünü belirten Schröder, Stern gazetesi ve RTL/ntv kanallarına yaptığı açıklamada, "İyi haber şu ki, Kremlin müzakere edilmiş bir çözüm istiyor. Tahıl anlaşması bu bağlamda bir ilk başarı oldu, belki yavaşça ateşkese doğru genişletilebilir" dedi.

RUSYA: ABD SAVAŞA DOĞRUDAN DAHİL OLUYOR

Öte yandan Rusya, ABD'yi Ukrayna'ya silah göndermenin ötesinde çatışmaya doğrudan dahil olmakla suçladı.

Rusya Savunma Bakanlığı dün, Ukrayna'nın askeri istihbarattan sorumlu başkan yardımcısı Vadym Skibitsky'nin İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan açıklamalarının Washington'un savaşa dahil olduğunu gösterdiğini belirtti.

Skibitsky, füze saldırılarından önce ABD ve Ukrayna yetkilileri arasında değerlendirme yapıldığını, ABD yetkililerinin hedefleri veto hakkı bulunduğunu, fakat Washington'un Ukrayna'yı saldırıların hedefleri konusunda yönlendirmediğini söylemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada "Bu açıklama Washington'un, Beyaz Saray ve Pentagon'un iddialarının aksine Ukrayna'daki savaşa doğrudan dahil olduğunun şüphesiz kanıtıdır" dendi ve şöyle devam edildi: "Biden hükümeti, Donbas ve diğer bölgelerdeki yerleşim alanları ile kamusal altyapıya zarar veren ve çok sayıda sivil ölümlerine sebep olan Kiev onaylı füze saldırılarının tamamından doğrudan sorumludur."

[old_news_related_template title="Rusya'nın vatandaşlık dağıttığı Herson'da Ukrayna 53 yerleşim yerini geri aldı" desc="Putin'in haziran ayından itibaren vatandaşlık dağıtmaya başladığı Herson'da kritik bir gelişme yaşandı. Son günlerde savaşın yeniden alevlenmeye başlamasıyla Rusya, ele geçirdiği bölgeleri tek tek kaybetmeye başladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşında son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/herson-reuters_16_9_1647332636_16_9_1659474315.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyanin-vatandaslik-dagittigi-hersonda-ukrayna-53-yerlesim-yerini-geri-aldi-7285069/"]

[old_news_related_template title="ABD'den Putin'i kızdıracak adım: 'Gizli sevgilisi' yaptırım listesine alındı" desc="Ukrayna işgali sonrasında çok sayıda Rus yetkiliye, oligarka ve şirkete yaptırım uygulayan ABD yönetimi, son olarak da Rusya Devlet Başkanı Putin’in “gizli sevgilisi” Alina Kabaeva’yı yaptırım listesine aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/kabaeva-reuters_16_9_1659508535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-putini-kizdiracak-adim-gizli-sevgilisi-yaptirim-listesine-alindi-7285325/"]