İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 3 gündür devam ederken, İsrail ve Filistin arasında Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda taraflar arasındaki ateşkes yerel saatle 23.30’da başladı.

İsrail güçleri ateşkese dakikalar kala Gazze Şeridi'nin güneyindeki askeri bölgeyi 15'ten fazla füzeyle hedef aldı. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı ve yaralanma bildirilmezken, bölgede hasar meydana geldiği bildirildi.

Filistin İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad Nahhale, “Mısır tarafı Bassam Al-Saadi'nin bir hafta içinde serbest bırakılması için çalışma sözü verdi” ifadelerini kullanarak, “Bassam Al-Saadi'nin serbest bırakılması gibi bir şart koyduk ve düşman herhangi bir şart koyamadı. İsrail anlaşmaya uymazsa yeniden savaşacağız” dedi.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Kamu Diplomasisi Başkanı, ateşkesin 23.30'da yürürlüğe gireceğini doğruladı. İsrail devleti, Mısır'a çabaları için teşekkür ediyor. Ateşkes ihlal edilirse, İsrail devleti, zorla karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail devleti, sakinlerinin günlük rutinlerini ihlal edecek hiçbir etkene izin vermeyecek” denilmişti.

Kısa süre önce Cenin’de tutuklanan Saadi, İsrail ile Filistin İslami Cihat Örgütü arasında saldırıların başlamasına neden olan tetikleyici olaylardan biriydi.

ATEŞKESİN AKŞAM SAATLERİNDE BAŞLAMASI BEKLENİYORDU


Mısırlı bir güvenlik kaynağı, İsrail'in ateşkes teklifini teklifi kabul ettiğini ifade etmiş, Mısır'ın ateşkes çabalarına aşina olan bir Filistinli yetkili ise, söz konusu ateşkesin yerel saatle saat 20.00'de yürürlüğe gireceğini aktarmıştı. Ancak İsrailli bir kaynak ise, ateşkes görüşmelerin hala "ilerlemeye" devam ettiğini belirtmiş, "Ateşkes olacağı kesin değil" ifadelerini kullanmıştı.

TEL AVİV'DE SİREN SESLERİ

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yerel saate 20.00’de başlaması beklenen ateşkese dakikalar kala siren sesleri yükselmeye başlamış, Demir Kubbe hava savunma sistemi roketleri havada imha etmişti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirilmişti.

İsrail İç Cephe Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail vatandaşlarına güvenli yerde kalmaları çağrısı yapılmış, İsrail'in operasyonlarının henüz tamamlanmadığı bildirilmişti.

İSRAİL, BİR AİLEYE AİT EVİ HEDEF ALDI

Sivil yerleşim yerlerini de hedef alan İsrail, Bureij mülteci kampında Al Nabaheen ailesine ait bir evi hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Olay yerine çok sayıda ilk yardım ekibinin sevk edilmesi üzerine yaralılar hastaneye kaldırıldı.

CAN KAYBI YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda can kaybının 43’e yükseldiği aktarılarak, hayatını kaybedenler arasında 15 çocuk, 4 kadın bulunduğu ifade edildi. Bakanlık ayrıca, saldırılarda 360 kişinin yaralandığını aktardı.

[old_news_related_template title="Tel Aviv ve Askalan'da siren sesleri yükseliyor" desc="İsrail ordusu, iki gündür saldırı düzenlediği abluka altındaki Gazze Şeridi'nden yaklaşık 449 roket atıldığını bunlardan 81'inin Gazze içine, 14'ünün de denize düştüğünü açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 24’e, yaralı sayısının ise 203’e yükseldiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/06/iecrop/aa-20220806-28586290-28586284-demir_kubbe_hava_sistemleri_gazzeden_atilan_roketlere_karsi_ateslendi_16_9_1659804766.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tel-aviv-ve-askalanda-siren-sesleri-yukseliyor-7292616/"]

[old_news_related_template title="İsrail Başbakanı Lapid: 'Gazze operasyonu gerektiği sürece devam edecek'" desc="İsrail Başbakanı Yair Lapid, Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, 'Operasyon gerektiği sürece devam edecek' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/07/iecrop/qisny3gafvlahnhqbx3pzyvteu_16_9_1659863754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-basbakani-lapid-gazze-operasyonu-gerektigi-surece-devam-edecek-7293475/"]