Gürcistan’da dün akşam Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek için düzenlenen gösteriye on binlerce kişi katıldı. Başkent Tiflis’te 60 bine yakın kişi, ellerinde Gürcistan AB bayraklarıyla parlamento binasının önünde toplandı.

Avrupa Komisyonu, geçen hafta Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye aday ülke statüsü verilmesine yeşil ışık yakmış, Gürcistan için ise beklenmesini tavsiye etmişti. AB’nin aday ülke statüsü kazanmadan önce Gürcistan’dan bazı siyasi reformları hayata geçirmesini beklediği belirtiliyor.

Gösteriyi düzenleyen organizatörler, amaçlarının Gürcü halkının Avrupa’ya olan bağlılığını göstermek olduğunu ifade etti. Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, cuma günü yaptığı açıklamada aday üye statüsü için gerekli adımları atacaklarını ifade etmişti. Garibaşvili, son yaptığı açıklamada da ülkesinin NATO'ya katılma konusunda kararlı olduğunu fakat öncelikle Rusya ile toprak konusundaki sorunlarını çözmesinin gerektiğini belirtti.

Gürcistan da Ukrayna ve Moldova gibi Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle sınır sorunu yaşıyor. Gürcistan’da 2008’de yaşanan Güney Osetya Savaşı’nda ülkeye asker gönderen Rusya, tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdığını açıklamıştı.

[old_news_related_template title="AB; Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın adaylığı için resmi aşamaları başlattı" desc="Fransa tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı, AB'nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi. Buna göre AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu adaylık başvuru yapan ülkelerin dosyalarını inceleyerek görüş bildirmekle yetkilendirdiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/08/iecrop/basliksiz-9_16_9_1646702127.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ab-ukrayna-moldova-ve-gurcistanin-adayligi-resmi-asamalari-baslatti-6995968/"]

[old_news_related_template title="Gürcistan, AB'ye üyelik için başvuruda bulunuyor" desc="Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Genel Başkanı İrakli Kobakhidze, Gürcistan'ın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği için resmi başvuruda bulunacağını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/02/iecrop/georgia-reuterss_16_9_1646253160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/gurcistan-abye-uyelik-icin-basvuruda-bulunuyor-6985363/"]