İngiltere hükümeti, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesini onayladı. İçişleri Bakanı Priti Patel’in bugün tartışmalı iade kararına onay verdiği belirtildi.

WikiLeaks üzerinden ABD’nin Irak ve Afganistan’daki gizli faaliyetlerini ifşa ederek gündem olan ve tutuklanmaktan kaçınmak için yıllarca İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan Assange, 2019 yılında yakalanmıştı.

ABD, Assange’ı casusluk dahil 18 farklı suçtan yargılamak için iade talebinde bulunurken İngiliz mahkemesi bunu engellemişti. Fakat İngiltere yargısı, daha sonra ABD’nin karara itirazını kabul etmiş ve Assange’ın iadesi için yolu açmıştı.

EŞİ KONUŞTU: İNTİHAR EDEBİLİR

Kararın açıklanması sonrasında WikiLeaks de bir açıklama yaptı. Twitter’dan yapılan açıklamada, karara yasal yolla itiraz edileceği belirtildi. Kararı “basın özgürlüğü ve İngiliz demokrasisi için kara bir gün” olarak nitelendiren WikiLeaks, mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Eşi Stella Assange da, ABD’ye iade edilmesi halinde Julian Assange’ın intihar edebileceğini söyledi.

Assange’ın iadesiyle ilgili süreç, başta basın örgütleri olmak üzere dünya çapında tepkilere yol açıyor. ABD Assange’ın tutukluluk şartları için İngiltere’ye bir dizi güvence verse de Assange’ın ABD’de işkence görmesinden endişe ediliyor.

[old_news_related_template title="İngiltere'den Assange'ın ABD'ye iadesine yeşil ışık" desc="İngiltere'de mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange’ın ABD'ye iade edilmesi yönündeki kararın nihai onay için İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderileceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/20/iecrop/assange-reuters-1_16_9_1650451301.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltereden-assangein-abdye-iadesine-yesil-isik-7086021/"]

[old_news_related_template title="Julian Assange, hapishanede gerçekleşen törenle evlendi" desc="Julian Assange ve avukatı Stella Moris, Londra'nın güneydoğusundaki Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanede evlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/24/iecrop/assange-reuters1_16_9_1648122138.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/julian-assange-hapishanede-gerceklesen-torenle-evlendi-7031374/"]