Irak Meclis Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Halbusi, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Grubu lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi'ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu.

Halbusi, çözümün diyalog olduğunu vurgulayarak, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’yi devlet kurumları ile protestocuları korumak için gereken tedbirleri almaya çağırdı. Siyasi parti ve grup başkanlarını acil bir ulusal görüşme yapmaya çağıran Halbusi, devletin çıkarlarının üstün tutulması gerektiğini söyledi.

Bağdat'ta Sadr destekçileri yine Yeşil Bölge'yi bastı

BARIŞÇIL PROTESTO ÇAĞRISI

Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi yaptığı açıklamada, meclisi korumakla görevli güvenlik güçlerinin silah taşımamaları ve protestoculara zarar vermeleri gerektiğini belirterek, protestoların barışçıl yapılması çağrısında bulundu.

Meclis Başkanı Halbusi ayrıca açıklamasında meclisin sağlık personellerini de göreve çağırdı.

KAZIMİ'DEN DE ÇAĞRI GELDİ

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Irak Ortak Operasyon Komutanlığı’nda yaptığı konuşmasında, “Bu mübarek ve mukaddes ayda herkesi barış ve hoşgörüye davet ediyorum. Irak halkı birçok fedakarlıkta bulundu ve hiçbir zaman kin ve nefretten yana olmadı. Bütün siyasi tarafları diyalog masasında Irak halkı için bir araya gelmeye çağırıyorum. Bin gün diyalog bir Irak vatandaşının kanını akıtmaktan daha iyidir” ifadelerini kullandı.

Bütün tarafları sükunet, sabır ve mantığa sığınmaya çağıran el-Kazımi, “Çatışmaya sürüklenmeyelim, vatandaşları güvenlik güçleriyle çatışmamaya ve devletin kurumlarına saygı göstermeye davet ediyorum. Bu fitneyi önlemek için hepimiz birlikte çalışalım, bu fitne ateşinin herkesi yakacağının iyice bilinmesi gerekiyor” dedi.

Iraklıları işbirliğine çağıran el-Kazımi konuşmasında, “Ne yazık ki çok zor bir dönemden geçiyoruz. Kendimizi uçuruma atmamak için işbirliğine, vicdanımız ve aklımıza sığınarak çalışmalıyız. Irak ve Iraklıların çıkarını düşünelim” ifadelerini kullandı.

RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi tarafından, ülkede güvenlik kurumları dışında yarın tüm resmi kurumlar için tatil kararı alındığı duyuruldu. Irak Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, devlet ve sağlık kurumlarında ise mesai saatlerinin yarıya indirileceği belirtildi.

SADR YANLILARI, YEŞİL BÖLGE'Yİ BASMIŞTI

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın destekçileri, beton bariyerleri aşıp hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin yer aldığı Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basmıştı. Sabah saatlerinde Yeşil Bölge girişinde Sadr destekçileri ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddet olaylarında 125 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

[old_news_related_template title="Irak'ta olaylar büyüyor: Sadr destekçileri ikinci kez parlamentoyu bastı" desc="Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın destekçileri, beton bariyerleri aşıp hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin yer aldığı Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını bastı. Bölgeye giriş sırasında güvenlik güçlerinin müdahalede bulunması sonucu 60 kişi yaralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/30/iecrop/iraq_16_9_1659181912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/irakta-olaylar-buyuyor-sadr-destekcileri-ikinci-kez-parlamentoyu-basti-7279048/"]

[old_news_related_template title="Irak'ta protestocular parlamento binasını bastı" desc="Irak’ta Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçileri, Yeşil Bölge’deki parlamento binasına bastı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Sadr Grubu destekçilerinin derhal parlamento binasından çekilmelerini istedi. Protestocular, Sadr’ın çağırısı üzerine Yeşil Bölge ve parlamento binasından geri çekildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/27/iecrop/irak-reuters1_16_9_1658942421.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/irakta-protestocular-parlamento-binasini-basti-7273771/"]