Irak’ta geçtiğimiz yıl yapılan erken genel seçimlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen cumhurbaşkanlığı krizi devam ederken, Irak Meclisi’nin çağırısı üzerine yarın siyasi tarafların grup başkanları bir araya gelecek. Toplantı öncesi ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşma sağlayamadığı bildirildi.

KYB Grup Başkanı Karvan Yaruvis yerel basına yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda rakipleri KDP ile devam eden diyalogun sonuç vermediğini bildirdi. KYB’nin tek adayının mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih, KDP’nin adayının ise Reber Ahmet olduğunu belirten Yavuris, iki taraf arasında uzlaşmanın sağlanmadığını kaydetti.

TOPLANTI ÇAĞRISINI KOORDİNASYON GRUBU YAPMIŞTI

Irak’ta geçen ay siyasi süreçten çekilen Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu dışındaki bütün Şii tarafların şemsiyesi altında toplandığı Koordinasyon Grubu, Irak Meclisi’ni cumhurbaşkanını seçmek için toplanmaya çağırmıştı.

Öte yandan Irak’ta Saddam rejiminin 2003’te devrilmesi ardından cumhurbaşkanlığı görevine Kürtler, başbakanlık görevine Şiiler, Meclis Başkanlığı görevine ise Sünniler getiriliyor.

[old_news_related_template title="İran: Türkiye ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla bölgesel diyalog kurulabilir" desc="İran Dış Politikalar Stratejik Konseyi Başkanı ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Kemal Harazi, 'Türkiye ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla bölgesel diyalog kurulabilir” ifadelerini kullanarak, “İran, nükleer bomba yapabilecek kapasiteye sahip ancak bunu uygulama kararı almadık' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/17/iecrop/irann-reuters-1_16_9_1658087400.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iran-turkiye-ve-suudi-arabistanin-katilimiyla-bolgesel-diyalog-kurulabilir-7254374/"]