İran, Fransa'nın, Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolarla ilgili açıklamalarına tepki olarak bu ülkenin Tahran'daki Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'ına çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Buna göre, Fransa'nın, İran'daki protestolarla ilgili Tahran'ı hedef alan açıklamaları üzerine görev süresi sona eren Fransız Büyükelçinin yokluğunda bu ülkenin Maslahatgüzarı bakanlığa çağrıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Fransız yetkililerin açıklamalarının "İran'ın iç işlerine müdahale" olarak kabul edildiğinin Fransız Maslahatgüzara iletildiği aktarıldı.

Açıklamada, "İran hiçbir koşulda iç işlerine müdahaleye müsamaha göstermeyecek ve yabancıların pozisyonlarını ve hareketlerini yakından izleyerek zamanında ve uygun önlemleri alacaktı" ifadelerine yer verildi.

İRAN'DA PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde gösteriler başlamıştı.

İran devlet televizyonu, 24 Eylül'de gayriresmi rakamlara göre, şiddete dönüşen gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Yetkililer henüz gösterilerdeki can kayıplarıyla ilgili kesin bilgi paylaşmadı. (AA)

[old_news_related_template title="İran Cumhurbaşkanı Reisi'den protestolarla ilgili açıklama" desc="İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, genç bir kadının gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan ve ülkede onlarca kişinin ölümüne yol açan gösterilere ilişkin, 'Eleştiri ve protesto ile kargaşa ve kaos arasındaki sınır belirlenmelidir. Kargaşa ve kaos dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/28/iecrop/reisi-aa_16_9_1664398311.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iran-cumhurbaskani-reisiden-protestolarla-ilgili-aciklama-7389204/"]

[old_news_related_template title="İran Milli Takımı'ndan Mahsa Amini protestosu" desc="İran'da Mahsa Amini'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkedeki ve dünyadaki protesto gösterileri şiddetini artırırken, İran Milli Futbol Takımı da protestocularla dayanışmada olduğunu gösteren bir hamle yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/29/iecrop/iran-35345_16_9_1664442374.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/dunyadan-spor/iran-milli-takimindan-mahsa-amini-protestosu-7389855/"]