İran'da gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün 40. gününde başkent Tahran’daki birçok üniversitede gösteri düzenlendi.

Sosyal medyada Amini’nin “kırkı” için yapılan eylem çağrıları sonucunda bugün başkent Tahran ve Amini’nin memleketi Sakkız başta olma üzere birçok yerde protesto eylemleri gerçekleştirildi. Tahran Üniversitesi öğrencileri, üniversite yerleşkesinde eylem yaparken üniversitenin Emirabad Yurdu’ndaki öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Görgü tanıklarına göre, yurda giriş ve çıkışlara izin verilmedi.

Öğrenciler sosyal medyada yayınladıkları görüntü ve mesajlarda, üniversitenin teknik fakültesinde yaşanan arbedede, emniyet güçlerinin plastik mermi kullandığını öne sürdü.
Yine Tahran’da bulunan Zehra Üniversitesi öğrencileri slogan atıp yürüyüş yaparken eylemlerinde okul duvarı ve giriş kapısının önüne kırmızı boya dökerek, tepki gösterdi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Tahran Şehid Beheşti Üniversitesi öğrencilerinin protestosuna sivil milis güç Basic üyeleri ve üniversite güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle arbede yaşandığı görüldü.

Başkent'te bulunan İslami Azad Üniversitesi Tahran Yerleşkesi ve Emirkebir Teknoloji Üniversitesinin yanı sıra birçok üniversite yerleşkesi ve yurdunda da gösteri düzenlendiği ileri sürüldü.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Olaylarda resmi kaynaklardan net bilgi verilmese de Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, gösterilerde 200'den fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu. Eyleme katılan binlerce kişi de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. (AA)

[old_news_related_template title="İran'ın yeni Mahsa Amini'leri... Hamaney için marş okumayan kız öğrenci dövülerek öldürüldü" desc="İran’da başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini için düzenlenen protestolar polis şiddetine karşın hız kesmiyor. Güvenlik güçleri eylemlerin merkezi haline gelen liselere baskınlar düzenlerken geçen hafta sınıfta dini lider Hamaney’i öven marşı okumayı reddeden 16 yaşındaki Asra Panahi’nin diğer öğrencilerin gözü önünde polis tarafından dövüldükten sonra hayatını kaybetmesi protestoları artırdı. Bir aydır süren gösterilerde çok sayıda genç kız ve kadın hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/19/iecrop/panahi_16_9_1666159169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iranin-yeni-mahsa-aminileri-hamaney-icin-mars-okumayan-kiz-ogrenci-dovulerek-olduruldu-7427369/"]

[old_news_related_template title="İran'daki üniversitelerde Mahsa Emini protestoları sürüyor" desc="İran'da Mahsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar bugün için yapılan eylem çağrıları üzerine ülkenin birçok kentinde özellikle de üniversitelerde devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/22/iecrop/iran_16_9_1666456116.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/irandaki-universitelerde-mahsa-emini-protestolari-suruyor-7435306/"]