Halk arasında "Yalnızca evet evet demektir" olarak bilinen yasa tasarısı, İspanya hukukundaki belirsiz rıza tanımıyla mücadele etmeyi amaçlıyor. Yasa, cinsel suç eyleminin gerçekleşip gerçekleşmediğine karar vermek için uzun süredir şiddet, direniş veya yıldırma kanıtlarına dayanıyordu.

Yeni yasa, rızayı bir kişinin iradesinin açık bir ifadesi olarak tanımlayarak, sessizliğin veya pasifliğin rızaya eşit olmadığını ortaya koyuyor. Rıza dışı cinsel ilişki saldırganlık olarak kabul edilebilir ve 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Değişiklik sonrası parlamentoda verdiği demeçte eşitlik bakanı Irene Montero şunları söyledi: "Bugünden itibaren İspanya tüm kadınlar için daha özgür ve daha güvenli bir ülke. Şiddeti özgürlükle, korkuyu arzuyla değiştireceğiz."

MUHAFAZAKAR VE SAĞ PARTİLERDEN RED ALDI


Tasarı uzun süredir İspanya'nın sol koalisyon hükümeti tarafından destekleniyordu ve yalnızca muhafazakar Halk partisi ve aşırı sağ Vox partisi tasarıya karşı oy kullandı.

Tasarıda cinsel suç işleyen küçüklerin cinsel eğitime zorunlu tutulması, cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi ve cinsel saldırıdan kurtulanlar ve aile üyeleri için 24 saat kriz merkezleri ağı oluşturulması gibi önlemlere de yer veriliyor.

Tasarının temeli ise 2016 yılında Pamplona'daki San Fermin boğa koşusu festivalinde bir toplu tecavüz vakasına dayanıyor. Gerçekleşen olaydan sonra davadaki beş sanık cinsel istismardan suçlu bulunmuş, ancak daha sonra mağdur olan kişi itiraz etmediği için tecavüz etmedikleri kabul edilmişti.


[old_news_related_template title="İspanya, kadın çalışanlara regl iznini onayladı" desc="İspanya hükümeti tarafından onaylanan planlar kapsamında şiddetli regl ağrısı çeken kadınlara her ay sınırsız regl izni sunulacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/18/iecrop/regl-shutterstock_16_9_1652875295.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ispanya-kadinlara-regl-iznini-onayladi-7142357/"]

[old_news_related_template title="James Bond filminin yönetmenine cinsel taciz suçlaması" desc="2021 yapımı James Bond filmi 'No Time To Die'ın yönetmeni Cara Fukunaga üç aktris tarafından cinsel tacizle suçlandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/15/iecrop/dani_16_9_1652602089.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/james-bond-filminin-yonetmenine-cinsel-taciz-suclamasi/"]

[old_news_related_template title="Ünlü aktör Kevin Spacey hakkında 3 erkeğe yönelik cinsel saldırı suçlaması" desc="İngiltere Kraliyet Savcılık Servisi (CPS), ABD’li aktör Kevin Spacey'e 3 erkeğe 4 kez cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/26/iecrop/kevin-iha1_16_9_1653580268.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/unlu-aktor-kevin-spacey-hakkinda-3-erkege-yonelik-cinsel-saldiri-suclamasi/"]