Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla birlikte NATO'ya girmek için harekete geçen Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecine veto verdikten sonra ikna edilen Ankara'nın talebine olumlu yanıt geldi.

Özellikle İsveç'ten terör örgütü üyelerinin iadesini isteyen Ankara, her iki ülkenin üyeliğini de askıya almış fakat Madrid'de geçen haftalarda gerçekleşen zirvede ikna edilmişti. Geçmişte "vatandaşlarını" iade etmeme kararı aldığını ve Türkiye ile işbirliği yapmayacağının sinyalini verne İsveç'ten dikkat çekici bir karar geldi.

İsveç hükümeti, Türkiye'nin dolandırıcılıktan iadesini istediği bir adamın gönderilmesine karar verdi. Stockholm yönetimi böylelikle Türkiye'nin isteğini yerine getirmiş oldu. İsveç'in NATO'ya girme süreci NATO üyesi ülkeler, İsveç-Finlandiya ve Türkiye arasında gerilime sebep olmuştu.

Ankara, Temmuz ayında iki ülkeyi teröristleri korumakla suçlamış fakat NATO Liderler Zirvesi'nde taraflar çözüm yoluna gitmeyi başarmıştı. 30'lu yaşlarındaki adamın iadesi ile birlikte Türkiye-İsveç arasında yapılan anlaşmanın da yürürlüğe girdiği görüldü.

İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson, "Bu normal bir rutin. Bahsi geçen kişi bir Türk vatandaşı ve 2013 ve 2016 yıllarında dolandırıcılık ve sahtekarlıktan hüküm giymiş birisi" dedi.

HIRİSTİYAN OLMUŞ

Yüksek Mahkeme konuyu inceledi ve iadesinin önünde bir engel olmadığını söyledi. Adalet Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, bahsi geçen adamın Türkiye'nin İsveç'e verdiği listede olup olmadığı da bilinmiyor.

İsveç'te geçen yıl gözaltına alınan adamın detaylarını ise SVT televizyonu yayınladı. SVT, bahsi geçen adamın Hıristiyan dinine geçtiği, zorunlu askerlik görevini yerine getirmediğini ve Kürt kökenli olduğunu dile getirdi.

[old_news_related_template title="'İsveç'ten iade edilecek teröristler, Norveç'e sığınma başvurusunda bulunabilir' iddiası" desc="İsveç'in Türkiye'ye iade edeceği teröristlerin Norveç'e sığınma başvurusunda bulunabileceği iddiası tartışma yarattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/08/iecrop/isvec-reuters_16_9_1659964804.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/isvecten-iade-edilecek-teroristler-norvece-siginma-basvurusunda-bulunabilir-iddiasi-7295795/"]

[old_news_related_template title="Bakan Akar: Finlandiya ve İsveç'le imzalanan mutabakat son değil, iyi bir başlangıçtır" desc="Resmi ziyaret kapsamında Letonya'da bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar mevkidaşıyla katıldığı basın toplantısında 'Türkiye'nin Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı mutabakat zaptı son değil, iyi bir başlangıçtır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/11-akar_16_9_1659017471.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bakan-akar-finlandiya-ve-isvecle-imzalanan-mutabakat-son-degil-iyi-bir-baslangictir-7275716/"]

[old_news_related_template title="İsveç ve Finlandiya'dan Türkiye mesajı" desc="İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya Katılım Protokelleri'nin imza töreninde konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, “Türkiye'nin endişelerini gidermek için bir mutabakat anlaşması imzaladık. O mutabakatı onurlandıracağız, bunun takipçisi olacağız ve ortak bir mekanizmamız da olacak” dedi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da “Türkiye ile çok iyi ve uzun vadeli bir ilişkimiz var” diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/05/iecrop/nato2-reuters_16_9_1657022782.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/isvec-ve-finlandiyadan-turkiye-mesaji-7233043/"]

[old_news_related_template title="NATO Zirvesi öncesinde Erdoğan'ın iadesini istediği İsveçli siyasetçiden skandal sözler" desc="Geçmişte terör örgütleri adına çalışan ve Batı medyasının 'gerilla' dediği İsveçli siyasetçi Emine Kakabaveh, İngiliz The Times gazetesine konuştu. Kritik NATO Zirvesi'ne saatler kala gelen açıklamalarda Kakabaveh hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hem de İsveç hükümetini eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/kakabaveh-reuters_16_9_1655460175_16_9_1656393079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-zirvesi-oncesinde-erdoganin-iadesini-istedigi-isvecli-siyasetciden-skandal-sozler-7218247/"]