İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in torunu Prens Harry’nin ABD’li oyuncu eşi Meghan Markle’ın Güney Afrika’nın eski lideri Nelson Mandela’yla ilgili sözleri Mandela ailesinin büyük tepkisini çekti.

Uzun süredir İngiliz Kraliyet Ailesi’ni ırkçılıkla suçlayan Sussex Düşesi Meghan Markle, The Cut dergisiyle röportajında, Prens Harry ile evlenmesinin Güney Afrika’da Mandela’nın hapishaneden serbest bırakılması kadar büyük bir coşku yarattığını söyledi. Markle, 2019’da The Lion Kin filminin Londra’daki tanıtımı sırasında film ekibinden Güney Afrikalı bir kişinin kendisine “Şunu bilmeni isterim ki sen evlendiğinde, bizim ülkemizde sokaklar Mandela hapisten çıktığındaki kadar coşkuluydu” dediğini anlattı.

1990'da serbest kalan Mandela ve eşi Winnie, büyük coşkuyla karşılanmıştı.


'SÖMÜRGECİLİĞİN SONA ERMESİYLE AYNI ŞEY DEĞİL'

Bu sözlere Mandela ailesinden yanıt gecikmedi. Nelson Mandela’nın torunu Zwelivelile “Mandla” Mandela, Markle’ın bu sözleri karşısında “dilinin tutulduğunu” belirtti. Aynı zamanda Afrika Ulusal Kongresi milletvekili olan Mandla, “Dedemin bırakılmasının ardından yapılan kutlamalar 350 yıllık sömürgeciliğin ve Güney Afrika’daki zalim apartheid rejiminin yenilgiye uğratılmasının bir sonucuydu. Sonuçta ikisi aynı şey olamaz” dedi.

Mandela’nın serbest kalmasının tarihi olarak çok daha önemli ve ciddi bir mesele olduğunu belirten Zwelivelile Mandela, Markle’a “Sen sadece beyaz bir prensle evlendin” diye seslendi.

Güney Afrika’da apartheid rejiminin sona ermesi için mücadele veren Nelson Mandela, 27 hapis yattıktan sonra 1990’da serbest kalmış ve ardından ülkenin lideri olmuştu.