Meksika’nın başkenti Mexico City’de sahte Covid-19 aşısı sertifikası hazırlayan şebekelerin bulunduğu bildirildi. Şehir merkezine çok yakın bir plazada faaliyet gösterdiği belirtilen şebekelerin, 3 bin 500 peso (yaklaşık 172 dolar) karşılığında 1-2 saat içinde hazırladıkları ve sahte belgeler için resmi makamlarda geçerli olduğuna dair garanti verdiği iddia edildi.

Sahte aşı belgesi alım işlemi sırasında müşterilerinden isim, soyadı ve doğum tarihi gibi kişisel bilgileri isteyen şebekeler, düzmece belgede yazılacak olan aşılama merkezi ve aşı markası seçimini müşterilerine bırakıyor.

ABD'YE GİDECEK OLANLARDA SAHTE BELGEYE YOĞUN TALEP

Mexico City’de düzenlenen bu sahte aşı belgelerine en çok ABD’ye yolculuk yapmak isteyen ancak geçerli aşılara sahip olmayanların ilgi gösterdiği bildirildi. ABD seyahat kısıtlamaları çerçevesinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanmayan ancak Meksika’da uygulanan Cansino ve Sputnik V gibi aşılara sahip yolcuların ülkesine girişine izin vermiyor.

Meksika Ulusal Savunma Bakanlığı ise geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı açıklamada, sahte Covid-19 aşısı sertifikası düzenleyen ve talep edenlerin 6 yıla kadar hapis cezası verileceğini açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Uzmanlar yanıtladı: Corona virüse yakalanmamak mümkün mü? Hastalanmayanlar bunu nasıl başarıyor?" desc="İngiltere'de yapılan yeni çalışmalar, kimileri defalarca kez corona virüse yakalanırken bazı insanların neden hiç hastalanmadığını araştırdı. Uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra farklı teorileri de gündeme taşıdı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/06/iecrop/indir-78_16_9_1641467099.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-yanitladi-corona-viruse-yakalanmamak-mumkun-mu-hastalanmayanlar-bunu-nasil-basariyor-6871234/"]

[old_news_related_template title="Dünya Sağlık Örgütü'nden omicron mutasyonuyla ilgili yeni uyarı" desc="Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un Omicron mutasyonunun Delta mutasyonundan daha az şiddetli hastalık ürettiğini ancak 'hafif' olarak sınıflandırılmaması gerektiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/06/iecrop/omicron-reuters-1_16_9_1641489944.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/dunya-saglik-orgutunden-omicron-mutasyonuyla-ilgili-yeni-aciklama-6872213/"]