Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Adaları ve bir dizi başlıkta büyüyen kriz uluslararası basında da yakından takip ediliyor.

Son olarak Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege’deki Midilli ve Sisam adalarına ABD menşeili zırhlı araçlar sevk etmesinin ardından Türkiye’nin Yunanistan ve ABD’ye nota vermesi gerilimi artırmıştı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Batı Trakya ve adalara yığılan silahlar bizim için anlam ifade etmez çünkü gücümüz bunların çok ötesinde ama bunun gizli işgal anlamına geldiğini hatırlatırız. Bizim tavsiyemiz ABD’nin Yunanistan’ı yanlış hesaba sevk etmemesi” demişti.

İNGİLİZ GAZETE MİÇOTAKİS’İ ÖVDÜ

Gerilimle ilgili olarak Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, İngiliz basınına Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan açıklamalarda bulundu. Sunday Times gazetesine verdiği röportajda Miçotakis, Türkiye’nin yanlış bilgiler yaydığını öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Görkemli Osmanlı vizyonunun peşinde” diyen Yunan Başbakan, “Erdoğan bölgesel bir oyuncu olmak istiyor ve herkesin Türkiye’nin büyüklüğünü kabul edeceğini umuyor ama bu Yunanistan’ın egemenliğine karşı olursa böyle bir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.

İngiliz Sunday Times gazetesi haberde, gelecek temmuzdaki kritik seçimlere hazırlanan Miçotakis’in 2019’da göreve geldikten sonra krizle sarsılan Yunanistan’da “ekonomi alanda bir mucizeye” imza attığı yorumunda bulundu. Haberde, Yunan siyasetinde önemli bir aileden gelen Miçotakis’in ülkeye çektiği dış yatırımlarla Avrupa merkez sağında bir idol haline geldiği belirtildi.

[old_news_related_template title="Yunan basını: Miçotakis, AB'den Türkiye'ye karşı tavır almasını istedi" desc="Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki gaz bağlantısının açılışında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile yaptığı görüşmenin detayları ortaya çıktı. Miçotakis'in Leyen'den Türkiye'yle olan durum karşısında 'kararlı bir duruş' sergilemesini istediği belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/01/iecrop/45026-1_16_9_1664630135.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunan-basini-micotakis-abden-turkiyeye-karsi-tavir-almasini-istedi-7394220/"]

[old_news_related_template title="Çipras'tan Miçotakis yönetimine 'ABD üsleri' eleştirisi" desc="Yunanistan'daki ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, Başbakan Kiriakos Miçotakis yönetimini ABD üsleri konusunda eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/30/iecrop/cipras-aa_16_9_1664551646.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ciprastan-micotakis-yonetimine-abd-usleri-elestirisi-7392655/"]