NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği İstanbul'da gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Stoltenberg, "Bu, bir taarruz savaşı. Rusya, Putin bir diğer ülkeyi işgal ediyor. Elbette Ukrayna, Rusya'nın bu saldırılarla ele geçirdiği topraklarını yeniden almak için kendini savunma hakkına sahip. Şunu anlamalıyız ki bu savaşı Putin başlattı. Onun tercihiydi ve bu savaşı isterse yarın bitirebilir" dedi. Ukrayna'yı desteklemenin NATO'nun sorumluluğu olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Elbette, bu savaşın bir aşamada müzakere masasında sona ereceğine inanıyorum ancak Ukrayna'nın müzakere masasında neler başarabileceğinin kesinlikle savaş alanındaki güce bağlı olduğunu da biliyoruz" diye konuştu.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya adaylığına da değinen Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in terörle mücadele konusundaki güçlendirme yasalarını uygulamaya koyduğunu, Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdığını gördük. Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in buluştuğu ve terörle mücadele konusunda, daha birçok konuda birlikte çalıştıkları kalıcı mekanizmayı, yapıyı oluşturduk. Bu nedenle haziranda imzaladığımız Katılım Protokolü'nü onaylamanın ve katılım sürecini tamamlamanın zamanının geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanma ihtimaliyle ilgili soruya NATO Genel Sekreteri, "Herhangi bir nükleer silah kullanma olasılığı halen düşük ama aynı zamanda sonuçlar da çok büyük ve yıkıcı. Bu yüzden riski ciddiye almamız gerekiyor" yanıtını verdi. (AA)

[old_news_related_template title="NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl koridoru anlaşmasının devam etmesindeki rolü nedeniyle teşekkür etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/04/iecrop/aa-20221104-29350700-29350696-cumhurbaskani_erdogan_nato_genel_sekreteri_stoltenbergi_kabul_etti_16_9_1667586673.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cumhurbaskani-erdogan-nato-genel-sekreteri-stoltenbergi-kabul-etti-7461523/"]

[old_news_related_template title="Foreign Policy: NATO’nun genişlemesi Türkiye engeliyle tıkandı" desc="Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazlarını sürdürmesiyle ilgili tartışmalar uluslararası basının da gündeminde. ABD’nin önemli yayınlarından Foreign Policy dergisi, uzmanlarla konuşarak Türkiye’yi ikna etme sürecini masaya yatırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/05/iecrop/natoo_16_9_1667628955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/foreign-policy-natonun-genislemesi-turkiye-engeliyle-tikandi-7462033/"]