İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ilk gününde ortak bildiri yayınlandı.

NATO zirvesinde yayınlanan ortak açıklamada, askeri ittifak İsveç ve Finlandiya’yı resmen NATO’ya üye olmaya davet etti.

NATO tarafından yayınlanan 22 maddelik bildiride, “Demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığımızda kararlıyız. Kurallara dayalı uluslararası düzeni de korumaya kararlıyız. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya, askeri eylemleri de dahil olmak üzere dünya çapında milyarlarca insanı etkileyen bir gıda ve enerji krizini kasıtlı olarak şiddetlendirdi. Müttefiklerimiz, Ukrayna tahılının ihracatını sağlamak, küresel gıda krizini hafifletmek ve uluslararası çabaları desteklemek için çalışıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Bildiride, “Finlandiya ve İsveç’in katılımı müttefikleri daha güvenli, NATO’yu daha güçlü ve Euro-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek” dendi. Bildiride, NATO’nun “yeni stratejik konsepti” konusunda da anlaşmaya varıldığı açıklandı.

'RUSYA EN ÖNEMLİ TEHDİT'

Bildiride “Rusya müttefikleri için en önemli ve doğrudan tehdittir” ifadesi dikkat çekti. Ayrıca Çin’in de NATO’nun çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine yönelik bir tehdit olduğu ifade edildi.

NATO Kiev'e daha fazla yardım sözü verirken, ülkenin savunma sektörünü modernize etmeyi amaçlayan destek paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Bildiride, NATO'nun kendi caydırıcılığını ve savunmasını önemli ölçüde güçlendirmeye karar verdiği vurgulandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bildirinin yayınlanmasının ardından kürsüye çıktı. Stoltenberg,  konuşmasında, "Bugün bu zirveye baktığımızda NATO liderleri savunma ve caydırıcılık dönüşümü yapmıştır. Yeni güvenlik tedbirleri kapsamında savunmamızı güçlendireceğiz ve doğudaki güçlerimizi artıracağız. NATO'nun müdahale gücünü 300 binin üzerine çıkaracağız" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna’nın adaylığı konusunda kapımız açıktır” ifadelerinde de bulundu.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

ABD ve Kanada'nın da NATO'nun gücüne ek katkı yapacağını kaydeden Stoltenberg, "Bugün müttefiklerimiz 2014 yılında verdikleri taahhütleri de yenilediler ve NATO'ya yapacakları katkıları artıracaklarını açıkladılar" diye konuştu. Rusya'nın derhal Ukrayna'dan çekilmesi ve savaşa son vermesi gerektiğini kaydeden Stoltenberg, "Bağımsız bir Ukrayna istikrarımız için vazgeçilmezdir" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'yla imzalanan anlaşma konusunda Türkiye'ye teşekkür etti.

Öte yandan bugün kararlaştırılan bildiride, “Avrupa'da değişen güvenlik ortamının ışığında Bosna-Hersek, Gürcistan ve Moldova da dahil olmak üzere ortaklara siyasi ve pratik desteği hızlandırmak için yeni tedbirler kararı aldık. Bütünlüklerini ve dayanıklılıklarını inşa etmek, yeteneklerini geliştirmek ve siyasi bağımsızlıklarını korumak için onlarla birlikte çalışacağız. Güneyli ortaklara yönelik kapasite geliştirme desteğimizi de artıracağız” ifadeleri yer aldı.

Bildiride son olarak, “NATO, tarihteki en güçlü ittifak olmaya devam ediyor. Bağımız ve karşılıklı taahhüdümüz aracılığıyla şimdi ve gelecek nesiller için tüm müttefiklerin özgürlüğünü ve güvenliğini, ayrıca ortak demokratik değerlerimizi korumaya devam edeceğiz” denildi.

[old_news_related_template title="NATO, İsveç ve Finlandiya'yı üye olmaya davet etti" desc="Madrid’de düzenlenen zirvede NATO ülkelerinin yaptığı ortak açıklamada, İsveç ve Finlandiya resmen askeri ittifaka üye olmaya davet edildi. Bildiride “Rusya müttefikleri için en önemli ve doğrudan tehdittir” ifadesi dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/stoltenberg3-reuters_16_9_1656507433.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-isvec-ve-finlandiyayi-uye-olmaya-davet-etti-7221698/"]