24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya yakınlaştırırken, Türkiye bazı güvenlik ve işbirliği gerekçeleri öne sürerek bu iki ülkenin üyeliğine veto etme kararı almıştı.

Haftalar boyunca iki ülkenin terörle mücadele konusunda somut adımlar atmaması durumunda üyeliği engelleyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde ise iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yaktı. Taraflar ortak bir anlaşmaya imza atarken, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsveç, 73 teröristin iadesi için söz verdi" açıklaması iki ülke arasında ipleri gerdi.

ANDERSSON'DAN YANIT GELDİ

Erdoğan'ın bu açıklamasından saatler sonra, Madrid'de el sıkıştığı İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'dan bir açıklama geldi. SvD'ye özel demeç veren Andersson, "İsveç'teki Kürtler korkmamalı, yapılan anlaşma terör suçlarını ilgilendiriyor" dedi.

Andersson'un sözlerini SvD, "Andersson: Biz asla İsveç kanunlarını uymayacağımızı söylemedik" ifadeleriyle başlığına taşıdı.

"ÖNCEKİ SAYININ İKİ KATINDAN FAZLA"

İsveç medyası bu sayının çok fazla olduğunu aktarırken, "Bu sayı, daha önce iddia edilen rakamın iki katından da fazla" yorumunu yaptı. Ülkenin çok okunan gazetelerinden Aftonbladet, Türkiye'nin hafta içinde İsveç ve Finlandiya'dan 33 kişinin iadesini istediğini yazarken gazeteye konuşan Yeşiller Partisi'nin Sözcüsü Marta Stenevi de anlaşmanın detayları için İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'den bilgi talep etti.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Stenevi, "Şimdi Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin Türkiye ile yapılan anlaşmanın detaylarını anlatması gerekiyor" dedi. Linde konuyla ilgili bir açıklama henüz yapmadı.

[old_news_related_template title="Ankara'nın iadesini istediği vekil Erdoğan'a ateş püskürdü" desc="Terör örgütleriyle yakınlığıyla bilinen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iadesini istediği isimlerden biri olan İsveçli siyasetçi Emine Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakatın ardından İsveç basınına konuştu. Özel bir röportaj veren Kakabaveh, Erdoğan'a ateş püskürdü, Sosyal Demokratları eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/30/iecrop/kakabaveh-reuters_16_9_1655460175_16_9_1656393079_16_9_1656576169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ankaranin-iadesini-istedigi-vekil-erdogana-ates-puskurdu-7223023/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan NATO'ya samimiyet çağrısı: Sözde değil eylemde dayanışma bekliyoruz" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'de düzenlenen NATO zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu. NATO'ya samimiyet çağrısında bulunan Erdoğan, 'Sözde değil eylemde dayanışma bekliyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/30/iecrop/erdogan_16_9_1656597144.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogandan-natoya-samimiyet-cagrisi-sozde-degil-eylemde-dayanisma-bekliyoruz-7224049/"]

[old_news_related_template title="Yabancı basından NATO yorumu: Erdoğan siyasi zafer olarak lanse edecek" desc="Son dönemde anketlerde geçen yıllara göre desteğin azaldığı Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında dikkat çekici bir iddia Financial Times'tan geldi. ABD merkezli Wall Street Journal da gelişmenin Türkiye siyasetine etkilerini mercek altına aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/30/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1656565063.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/financial-timestan-nato-yorumu-erdogan-siyasi-zafer-olarak-lanse-edecek-7222597/"]