Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 24 Şubat'tan bu yana devam ederken, NATO'nun Avrupa'da uzun zamandır planlanan nükleer tatbikatları başladı.

NATO'nun 30 üye ülkesinden 14'ü, askeri ittifakın savaş jetleri ve gözetleme ve yakıt ikmali uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 60 uçağın yer alacağı tatbikatlara katılıyor.

Tatbikatların Rusya sınırından bin kilometre uzaklıkta yer alması dikkat çekerken, 30 Ekim'e kadar sürecek olan Steadfast Noon adlı tatbikata ABD uzun menzilli B-52 bombardıman uçakları da katılacak. NATO, tatbikatla ilgili görüntülerin yayınlanması ve detayların açıklanmasını ise sınırladı.



NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO tarafından, Belçika, İngiltere ve Kuzey Denizi semalarında 17-30 Ekim tarihleri arasında sürecek olan tatbikata ilişkin yapılan açıklamada, "NATO'nun haziran ayında Madrid Zirvesi'nde müttefik liderler tarafından kabul edilen yeni stratejik konseptinin 'NATO'nun nükleer kapasitesinin temel amacının barışı korumak, tehdidi önlemek ve saldırganlığı caydırmak' olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Nükleer silahlar var olduğu sürece NATO nükleer bir ittifak olarak kalacaktır. NATO'nun hedefi herkes için daha güvenli ve nükleer silahların olmadığı bir Dünya" ifadelerini kullandı.

NATO'nun bu hamlesi Rusya'nın nükleer uyarılarına bir cevap olarak görülüyor.

Bu yıl Belçika'nın ev sahipliği yaptığı tatbikata ilişkin açıklama yapan NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Bu tatbikat, ittifakın nükleer caydırıcılığının güvenli, emniyetli ve etkili kalmasını sağlamaya yardımcı oluyor" dedi.

[old_news_related_template title="'Rusya, Ukrayna'da işgale karşı çıkan orkestra şefini öldürdü' iddiası" desc="Ukrayna Kültür Bakanlığı, orkestra şefi Yuriy Kerpatenko’nun “işgalcilerin düzenlediği konsere katılmayı reddettiği gerekçesiyle” öldürüldüğünü öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/17/iecrop/ukrayna-facebook_16_9_1666008958.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukraynada-isgale-karsi-cikan-orkestra-sefini-oldurdu-iddiasi-7424163/"]

[old_news_related_template title="AB, 'İran Rusya'ya silah gönderiyor' iddiası üzerine harekete geçti" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı vurduğu saldırılarda İran yapımı dronelar kullandığı iddiası Avrupa'da tepkiye yol açtı. ABD merkezli Washington Post, İran'dan Rusya'ya yeni silah sevkiyatlarının yolda olduğunu duyururken, Avrupa Birliği'nden 'iddialar doğruysa yaptırım gelmeli' çağrıları yükseldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/17/iecrop/fgzis_16_9_1666002735.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ab-iran-rusyaya-silah-gonderiyor-iddiasi-uzerine-harekete-gecti-7423933/"]