Japonya'da seçimlere bir hafta kadar kısa bir süre kala ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe, ülkenin batısındaki Nara'da seçim kampanyası kapsamında konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. 67 yaşındaki Abe göğsünden ve boynundan aldığı yaralar sonucu hayatını kaybetti.

Japonya'da en uzun süre başbakanlık yapan isim olan Abe, aynı zamanda ülkede II. Dünya Savaşı sonrası göreve gelen en geç başbakan olarak tanınıyordu. Ülkesinde çok sevilen bir isim olan Abe, Türkiye ile de yakın ilişkileriyle bilinen biriydi. Abe, iki kere Başbakan seçildi. 2006- 2007 yılları arasında ilk Başbakanlığı döneminde sağlık sorunları nedeniyle 1 yılın ardından istifa etti. 2012-2020 yılları arası Başbakanlık yaptığı dönemde sık sık Türkiye'ye ziyaretler gerçekleştirmiş, hatta Marmaray ve Japon Bahçesi açılışı için Türkiye'ye gelmişti.

[caption id="attachment_7239063" align="alignnone" width="660"] Shinzo Abe, Marmaray açılışında[/caption]

ERDOĞAN, 'DEĞERLİ DOSTUM' DEDİ, BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Dış politikada ve diğer ülkelerle ilişkilerinde 'barışçıl' yöntemlerle hareket etmesiyle tanınan Abe, 'Türkiye dostu' olarak da nitelendiriliyordu. Öyle ki bugün AKP Sözcüsü Ömer Çelik suikastı kınarken, 'Türkiye dostu Shinzo Abe' ifadesini kullandı. Erdoğan da yaptığı açıklamada 'değerli dostum Şinzo Abe' ifadelerine yer vererek 'büyük üzüntü duyduğunu' dile getirdi.

Shinzo Abe, Başbakanlığı döneminde Türkiye'de dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de sık sık bir araya gelmiş, Davutoğlu, "Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japon dostlarımızın" çalıştığını vurgulayarak, dostluk dışında yürütülen işbirliklerine de vurgu yapmıştı.

KADİR TOPBAŞ İLE JAPON BAHÇESİ'Nİ AÇMIŞTI

Abe'nin dikkat çeken Türkiye ziyaretlerinden biri de 2015 yılında gerçekleşti. 2015 İstanbul Baltalimanı'nda yenilenen Japon Bahçesi'nin açılışını, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte gerçekleştirmiş, Shimonoseki ile İstanbul'un 'kardeş şehir' olduğunu açıklamış, Japon Bahçesi'ni 'barışın simgesi' olarak nitelemişti.

Abe, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de Başbakanlığı döneminde birçok kez bir araya geldi. Erdoğan, 'dostu' olarak nitelediği Abe'yi sık sık Ankara'da kabul etti ve Japonya'ya ziyaretler gerçekleştirdi. Erdoğan, Türkiye'deki altyapı ve teknoloji konularında Japonya'nın desteğinin öneminin altını da sık sık çizerken, Sinop Nükleer Enerji ve Çanakkale Köprüsü'nde Japonlarla ortak çalışmalara vurgu yaptı.

[caption id="attachment_7239064" align="alignnone" width="660"] Shinzo Abe ve Erdoğan[/caption]

TİCARET HACMİ VE YATIRIMLARDA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Abe döneminde Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarında da artış gözlemlendi. Abe'nin ikinci görev süresinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi büyüdü.

Türkiye ve dünya için 'barış elçisi' olarak nitelendirilen Abe, görev yaptığı dönemde Rusya ile de ilişkileri geliştirmek için birçok adım atmış, hatta Rusya ile barış anlaşması imzalamaya bile çok yakın olduklarını duyurmuştu.

Abe, halkı tarafından oldukça sevilen bir lider olmasının yanı sıra, Japonya ekonomisi için de önemli adımlar atmasıyla tanınıyor. Dış ilişkilerde Hint-Pasifik stratejisinin geliştirilmesinde önemli bir yeri olan Abe, özellikle orduya yönelik yatırımlarıyla da çok konuşulmuştu. Abe, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı öncesindeki ordu durumuna getirmiş, ve bu durum bölgedeki Çin hakimiyeti karşısında destek görmüştü. Bölgedeki dengeleri göz ardı etmeyen Abe, savunma stratejisini de bu noktada şekillendirmişti. Halkıyla son derece sağlam bağları olan Abe'nin ölümü şu anda Japonya'da şok etkisi yaratmış durumda...

[old_news_related_template title="Japonya'nın eski Başbakanı Shinzo Abe öldü" desc="Japonya'nın batısında seçim kampanyasında konuştuğu sırada arkasından yapılan silahlı saldırıda ağır yaralanan ülkenin 'en uzun süre görev alan' başbakanı Shinzo Abe yaşamını yitirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/08/iecrop/shinzoabe-reuters-1_16_9_1657270367.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/suikasta-ugrayan-japonyanin-eski-basbakani-shinzo-abe-oldu-7238790/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'den Shinzo Abe'ye saldırı ile ilgili açıklama" desc="Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe'ye yönelik suikast girişimine Ankara'dan tepki ve kınama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/08/iecrop/abe-dailymail-1_16_9_1657270139.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyeden-shinzo-abeye-saldiri-ile-ilgili-aciklama-7238773/"]

[old_news_related_template title="Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe suikasta uğradı: Vurulma anı ortaya çıktı" desc="Dünya, Japonya'nın eski başbakanlarından Shinzo Abe'nin güpegündüz suikasta uğramasıyla sarsıldı. Ülkenin batısındaki Nara'da bir konuşma yaptığı sırada arkadan saldıran silahlı bir saldırgan ateş etti. Bilinci kapanan Abe'nin vurulma anı ise kameralara yansıdı. Yaka paça gözaltına alınan saldırgan ile ilgili yeni bilgiler geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/08/iecrop/shinzoabe-reuters_16_9_1657255041.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/japonyanin-eski-basbakani-shinzo-abe-suikasta-ugradi-vurulma-ani-ortaya-cikti-7238192/"]