ABD Temsilciler Meclisi'nden yapılan açıklamada, "Bugün Kongre heyetimiz, Amerika'nın, bölgedeki müttefiklerimize ve dostlarımıza olan güçlü ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etmek için Hint-Pasifik'e gidiyor. Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'da barış ve güvenlik, ekonomik büyüme ve ticaret, COVID-19 salgını, iklim krizi, insan hakları ve demokratik yönetim dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi tartışmak için üst düzey toplantılar yapacak" denildi.

LİSTEDE TAYVAN YOK

Pelosi'nin Asya turu kapsamında Tayvan'ı ziyaret etme planı, Çin ve ABD arasında gerilime neden olmuştu. Pelosi'nin ziyaret edeceği ülkeler arasında Tayvan yer almadı, ancak ziyaret planının iptal olup olmadığına ilişkin de resmi bir açıklama yapılmadı.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi halinde Çin ordusunun buna kayıtsız kalmayacağını belirtti.

ÇİN'DEN TEPKİ GELDİ

Çin'in bu son uyarısı, Dışişleri Bakanlığı'nın rutin bilgilendirme toplantısı sırasında yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Zhao Lijian, Pelosi'nin "ABD hükümetinin 3 numaralı yetkilisi" olmasından dolayı olası Tayvan ziyaretinin "muazzam siyasi sonuçlarının" olabileceğini ifade etti. Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ediyor.

Pelosi'nin Asya'da dört ülkeyi ziyaret edeceği turundaki ilk durağı Singapur olacak.

[old_news_related_template title="Çin ve ABD arasında Tayvan gerilimi büyüyor... Pekin'den 'Uçağını düşürürüz' tehdidi" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin olası Tayvan ziyareti ABD-Çin gerilimini artırırken, Çin ordusu Tayvan Boğazı’nda büyük çaplı askeri tatbikat başlattı, ABD ise bölgeye uçak gemisini gönderdi. Çin'deki sosyal medya platformlarında savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale edebileceği önerileri de dikkat çekiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/31/iecrop/cin-reuters_16_9_1659266212.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-ve-abd-arasinda-tayvan-gerilimi-buyuyor-pekinden-ucagini-dusururuz-tehdidi-7280253/"]

[old_news_related_template title="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin eşi tutuklandı" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kocası Paul Pelosi, Cumartesi gecesi uyuşturucu madde etkisi altında araç kullandığı iddiasıyla tutuklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/30/iecrop/depophotos_16586741_16_9_1653884372.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-temsilciler-meclisi-baskani-pelosinin-esi-tutuklandi-7163595/"]