Polonya'nın Almanya sınırındaki Oder Nehri'ndeki "ekolojik felaket" sürüyor.

Polonya İtfaiyesi Basın Ofisinden Monika Nowakowska-Drynda nehirde yürütülen çalışmalara dair yaptığı açıklamada, Cuma gününden bu yana sudan 100 ton ölü balık çıkarıldığını duyurdu. Drynda, "Daha önce bir nehirde bu kadar büyük bir operasyon gerçekleştirmemiştik" dedi.

Ülkede büyük tepkiye yol açan ekolojik felaketin ardından Oder Nehri'nin temizlenmesi için 500'den fazla itfaiyeci, tekneler, ve dronla çalışmalara devam ediliyor. Balıkların ölümüne neyin yol açtığı da henüz tespit edilemedi.

NE OLMUŞTU?

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Oder Nehri'ne kasıtlı olarak “büyük miktarda kimyasal atık” döküldüğünü ve bu durumun çevre felaketine yol açtığını ifade etmişti.

Nehir ekosisteminin iyileşmesinin yıllar alacağını belirten Başbakan Morawiecki, sorumlulardan hesap soracağına dair halka söz vermişti. Morawiecki, "Büyük miktarda kimyasal atık, kasıtlı olarak Oder Nehri'ne döküldü. Bu konunun peşini bırakmayacağız. Suçlular ağır bir şekilde cezalandırılana kadar dinlenmeyeceğiz” demişti.

[old_news_related_template title="Nehirde felaket: Tonlarca ölü balık karaya vurdu" desc="Polonya-Almanya sınırındaki Oder Nehri'nde tonlarca balık ölü bulundu. Yetkililer soruşturma başlatırken olayı çözebilen kişilere para ödülü verileceği kaydedildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/14/iecrop/balik-reuters_16_9_1660462506.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/nehirde-felaket-tonlarca-olu-balik-karaya-vurdu/"]

[old_news_related_template title="Avrupa'da 10 ton balığın öldüğü 'ekolojik felaket' araştırılıyor" desc="Polonya-Almanya sınırındaki Oder Nehri'nde 10 ton balığın öldüğü ekolojik felaket, yetkilileri harekete geçirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/12/iecrop/oder-reuters_16_9_1660312400.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupada-10-ton-baligin-oldugu-ekolojik-felaket-arastiriliyor-7304589/"]