Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da aylardır süren protestoların ardından öfkeli göstericiler bu sabah Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın başkent Colombo'daki sarayını bastı.



Binlerce protestocunun Devlet Başkanı'nın konutuna akın ettiği video paylaşım rekoru kırdı.

Göstericilerin videoları ve fotoğrafları hem uluslararası haber ajansları hem de sosyal medya tarafından paylaşıldı.


Göstericilerin sarayın koridorlarında slogan attığını, devlet başkanının havuzunda yüzdüğünü gösteren videolar da Facebook’ta hızla yayıldı.

Polisin barikatları aşan binlerce gösterici karşısında geri çekildiği görüldü. Göstericilerin Sri Lanka bayrakları taşıması dikkat çekti.

Ekonomik kriz içindeki ülkede tansiyon yüksek.


Bir videoda da göstericilerin sarayın mutfağındaki yemekleri yediği görüldü.

2 KİŞİ AĞIR YARALANDI

Devlet Başkanı Rajapaksa’nın başkanlık konutunu basan protestocuların ardından bir grup da Maliye Bakanlığı’nın kapılarını kırarak içeriye girdi. Güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yaşanan arbedede 2’si polis 39 kişi yaralandı. Colombo Ulusal Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, yaralılar arasında bulunan 2 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğu aktarıldı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe, olaylar nedeniyle siyasi parti liderlerini acil toplantıya çağırdı ve yeni bir hükümet kurulabilmesi için istifa etmeye hazır olduğunu belirtti. Olağanüstü toplanan siyasi parti liderleri Devlet Başkanı Rajapaksa’ya istifa çağrısı yaptı.

'GEMİYLE KAÇTI' İDDİASI

Güvenlik kaynakları, uzun süredir istifa çağrılarını reddeden Sri Lanka liderinin dün güvenlik gerekçesiyle saraydan ayrıldığını duyurdu. Rajapaksa'nın donanmaya ait bir gemiyle kaçtığını gösterdiği iddia edilen görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.

PROTESTOLARDA TANSİYON GİDEREK YÜKSELDİ

Ülkede Devlet Başkanı Rajapaksa'nın istifası talebiyle son aylarda çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Gösteriler nedeniyle Devlet Başbakanı'nın kardeşi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmiş ancak protestolar şiddetlenerek devam etmişti.

Ülkedeki çatışmalarda ölenler olmuş, hükümete yakın bazı isimlerin evleri de ateşe verilmişti. Sokağa çıkma yasağına rağmen gösterilerin hızla büyümesi üzerine Sri Lanka ordusu sokaklara binlerce asker konuşlandırmıştı.

Onlarca yıl süren iç savaşta ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütünü yenilgiye uğratıp savaşı sona erdirdikleri için kahraman ilan edilen Rajapaksa ailesi, yıllardır iktidarda oldukları ülkeyi ekonomik felakete sürüklemekle suçlanıyor.

Sri Lanka lideri Rajapaksa eleştiri oklarının hedefinde.


SRİ LANKA'DA EKONOMİ NASIL ÇÖKTÜ?

22 milyon insanın yaşadığı ada ülkesi, 1948'teki bağımsızlığından beri tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyor. Dövizde yaşanan sıkıntı sebebiyle akaryakıt, gıda, ilaç gibi malları temin edemeyen ülkede enflasyon resmi verilere göre yüzde 54.6 seviyelerinde. Reuters haber ajansı, enflasyonun gelecek aylarda yüzde 70'e çıkmasını beklerken son dönemde yaşanan siyasi çalkantı ve belirsizliğin IMF ile yapılacak görüşmeleri etkilemesi de bekleniyor.

Özellikle Covid-19 sebebiyle turizm alanından büyük darbe alan Sri Lanka'da geçen yıllarda petrol fiyatlarının artması, kimyasal gübre ithalatının yasaklanması tarımı durma noktasına getirmişti.

Öte yandan muhalefet, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın ekonomiyi yönetememesi sebebiyle bu krizin oluştuğunu öne sürdü. Muhalefet, Mart ayından beri Rajapaksa'nın istifasını talep ediyor.