Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazları sürerken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Finlandiya ve İsveç'i ziyaret etti.

Stoltenberg, ilk durağı olan Finlandiya'nın ardından İsveç'e geçti. Temasları kapsamında Stoltenberg, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geldi. İkili arasında yapılan görüşmenin ana gündem maddesini, İsveç'in ittifaka üyelik süreci oluşturdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İsveç'in Türkiye'nin NATO üyelik başvurusunu onaylama taleplerini karşılamak için önemli adımlar attığını söyledi.

'SİLAH İHRACATI YASAĞI KALKACAK MI?'


Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "İsveç'in şimdiden terör karşıtı yasasını değiştirmeye başlamasını ve İsveç'in silah ihracatının yasal çerçevesinin müttefiklerine yeni taahhüdü olan bir NATO üyesi olarak gelecekteki statüsünü yansıtmasını sağlayacak olmasını olumlu karşılıyorum" dedi, ve şöyle devam etti:

"Bunlar, Türkiye'nin dile getirdiği endişelere çözüm bulmak için atılmış iki önemli adımdır."

Daha önce de İsveç'in önde gelen gazetelerinden Expressen, İsveç hükümetinin Türkiye'ye yeniden silah satmayı gündeme getirdiğini duyurmuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Linde de Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine izin vermesi halinde Türkiye'ye silah satışına onay verilebileceği mesajı vermiş, "Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kalkıp kalkmayacağına" ilişkin bir soru üzerine, bunun için ilk önce Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesi gerektiğini ima etmişti.

İSVEÇ BAŞBAKANI: ENDİŞELERİ CİDDİYE ALIYORUZ

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO ittifakına katılmak üzere geçtiğimiz ay başvuruda bulunmuştu. Ancak, Türkiye iki ülkeyi PKK'yı ve terörist olarak nitelendirdiği başka grupları desteklemek ve barındırmakla suçladığı için bu ülkelerin bu örgütlerle ilgili gereken adımı atmadığı sürece NATO üyeliklerini desteklemeyeceğini açıklamıştı. Türkiye ayrıca İsveç'in geçmişte Türkiye'ye silah satışını yasaklamasını bu konudaki tavrına neden olarak göstermişti.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu konusunda Türkiye’nin endişelerini ciddiye aldıklarını belirterek, sorunu çözmek için Finlandiya ile diyalog halinde olduklarını ifade etti.



'TERÖR YASALARI DEĞİŞTİ'

Andersson, İsveç'in terör yasalarını değiştirdiğini ve daha da sıkılaştırma sürecinde olduğunu söyledi. Andersson, "Temmuz ayının ilk gününden itibaren terörle mücadele konusunda daha da güçlü mevzuatımız olacak. Dolayısıyla burada İsveç'in terörü ne kadar önemsediği ve terörle mücadeleye katkıda bulunmaya istekli olduğumuz konusunda hiçbir soru işareti kalmamalı "dedi.

Stoltenberg ayrıca amacın İsveç ve Finlandiya'nın "mümkün olan en kısa sürede" NATO'ya katılması olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav ülkelerini ‘teröristlerin misafirhanesi’ olarak değerlendirmişti. AKP içerisinden de İsveç'in PKK ve FETÖ faaliyetlerine karşı somut adımlar atması gerektiği ifade edilmişti.

Türkiye, PKK ve YPG’ye destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin NATO’ya katılımına itiraz ediyor. Ankara, ayrıca TSK’nın 2019’da Suriye’nin kuzeyine yaptığı Barış Pınarı Harekatı nedeniyle İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye uygulamaya başladığı silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.

[old_news_related_template title="Fin basınında NATO krizi: Finlandiya, Erdoğan'ın taleplerini reddetti" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme isteğini engelleyen Türkiye ile İskandinav ülkeleri arasında gerilim tırmanırken, Finlandiya basını, Erdoğan'ın da iadesini istediklerini sık sık dile getirdiği, FETÖ ve PKK ile bağlantısı olduğu iddia edilen isimlerin Türkiye'ye geri gönderilmeyeceğini yazdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/11/iecrop/isvec-fin_16_9_1654957171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/fin-basini-finlandiya-erdoganin-taleplerini-reddetti-7188288/"]

[old_news_related_template title="Finlandiya'da bulunan NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye açıklaması: Güvenlik endişelerini ele almalıyız" desc="Finlandiya'da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, 'Terör örgütü PKK ile ilgili Türkiye'nin endişeleri de dahil olmak üzere tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almalıyız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/12/iecrop/natoo11_16_9_1655045745.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/finlandiyada-bulunan-nato-genel-sekreterinden-turkiye-aciklamasi-guvenlik-endiselerini-ele-almaliyiz-7189745/"]