Türkiye ile NATO üyeliği sürecinde gerilim yaşadıktan aylar sonra yeni hükümeti seçmek için geçen hafta sandığa giden İsveç'te "sandığa hile karıştı" iddiası ortalığı salladı.

Dünyanın en demokratik ülkelerinden biri olarak anılan İsveç'te Nyans Partisi'nin Türk asıllı kurucusu Mikail Yüksel, seçimlere hile karıştığını öne sürdü. İsveç'in çok okunan gazetelerinden Expressen'de yer alan haberde Yüksel, herhangi bir kanıt göstermezken meydana gelen bu hile ve usulsüzlüğün partisinin Malmö Şehir Konseyi'nde bir sandalyeyi kaybetmesine sebep olduğunu söyledi.

Yüksel'in açıklamaları İsveç medyasında gündem oldu. (Fotoğraf: AA)


Seçimden önce partisinin Malmö'de bir sandalye alabileceğini söyleyen Yüksel, "Seçim memurları, bizden gerçek sandık pusulalarını istemedi" dedi. İsveç medyası Yüksel'in hangi seçim memurlarından bahsettiğine dair detaylı bir bilgi vermediğini söylerken seçime itiraz edilebileceğini de vurguladı.

Yüksel, seçime itiraz edebileceklerini dile getirdi. (Fotoğraf: AA)


Öte yandan İsveç medyası Nyans Partisi'nin bu seçimde 6 olaya karıştığını yazdı. Köping'de oy pusulasında Nyans Partisi'nin olmadığını şikayet eden bir seçmen boş bir kağıda partinin adını yazdıktan sonra oy merkezini terk etti. Öte yandan Helsingborg'da da bir kişinin seçmene çağrıda bulunarak Nyans Partisi'ne oy vermeye ikna etmeye çalıştığına dair 5 şikayet geldiği belirtildi. Bu beş şikayetin de doğrudan polise yapıldığı aktarıldı.

"TÜRKİYE'YE VERİLEN SÖZLER İÇİN ÇALIŞACAĞIZ" DEMİŞTİ

Yüksel seçimden önce farklı millet ve kökenlerden insanlarla bir araya gelerek, çok kültürlü bir yönetim oluşturduklarını söyledi.

İsveç'te "İslamofobi" ve ırkçılığın son dönemlerde artış gösterdiğini ifade eden Yüksel, "Amacımız, İsveç'te azınlık haklarını korumak, garanti altına almak ve yükselen ırkçılıkla mücadele etmek" demişti.

Türkiye dostu bir politikacı olduklarını aktaran Yüksel, "Seçimlerden sonra meclise girersek biz de NATO konusunda Türkiye'ye verilen sözlerin yerine getirilmesi için çalışmalar yapacağız" ifadesini kullanmıştı.