Ukrayna askerleri, ülkenin güneyinde Rus işgalinin başlangıcından bu yana en önemli ilerlemeyi kaydederek, Rus birliklerin savunma hattını aştı. Ukrayna birliklerinin Herson bölgesinde bazı yerleşim yerlerinin kontrolünü geri aldığı bildirildi.

Herson bölgesinin büyük bölümünü işgal etmiş olan Rusya tarafından bölgeye sorumlu olarak atanan olan Vladimir Saldo, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Dinyeper Nehri'nin batı kıyısında Dudchany isimli bir yerleşim yeri mevcut... burada savunma hatları aşıldı ve Ukraynalı birlikler tarafından ele geçirilen yerler var" dedi.

Dudchany'e kadar ilerlemeleri Ukrayna birliklerinin cephe çizgisini bir gün içinde güneye doğru 40 km yardığını ve savaşın başlangıcından bu yana belki de en hızlı ilerlemeyi kaydettiğini gösteriyor.

Rus ordusu savaşın ilk haftalarında Herson bölgesinin büyük bölümünü ele geçirdikten sonra mevzilerine kapsamlı tahkimat yapmış, Ukrayna bölgede ilerleme kaydedememişti. Ukraynalı yetkililer ülkenin güneyindeki taarruz hakkında sessiz kalsa da, cephedeki gelişmeleri kamuoyuna aktaran Rus blog yazarları, Ukrayna'ya ait tankların Dinyeper kıyısı boyunca ilerlediklerini ifade ettiler.

Ukrayna'nın güneyde sağladığı ilerlemede Eylül başından bu yana cephede büyük başarılar getiren doğu taarruzlarındakilere benzer taktikler kullandığı düşünülüyor.

DOĞU CEPHESİNDE HAFTA SONUNDA İLERLEME

Ukrayna ordusu, geçtiğimiz haftalarda doğu cephesinde Rusya'nın kullandığı ve hayati önem taşıyan tedarik yollarını hedef almış ve Rus birlikleri geri çekilmek zorunda bırakmışlardı.

Ukrayna ordusu, Cuma günü Rusya'nın Donetsk bölgesinin kuzeyinde kale gibi koruduğu Lyman kentini geri almış, dün de resmi olarak kentte tam kontrolü ele geçirdiğini açıklamıştı. Lyman'ın ele geçirilmesinin, Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde daha da ilerlemesine olanak sağlayacağı ve Moskova'nın Haziran ve Temmuz'da savaşta görülen en kanlı çatışmalar ile ele geçirdiği ana tedarik hatlarını tehlikeye atacağı düşünülüyor. (Reuters)

[old_news_related_template title="Rusya'nın Ukrayna'daki başarısızlığı, Putin'in müttefiklerini birbirine düşürdü" desc="Ukrayna'nın 4 bölgesini ilhak etme kararıyla dünyada tepki çeken Rusya'nın Donetsk’in stratejik Lyman kentinden geri çekilmesi Rusya içinde orduya tepkileri artırdı. Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Rus ordusunu “yetersizlikle” suçlarken Putin’e yakın isimlerden oligark Yevgeni Prigozin, Rus komutanları “Bu çöp parçalarını çıplak ayakla cepheye gönderin” sözleriyle hedef aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/02/iecrop/putin-reuters_16_9_1664702986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyanin-ukraynadaki-basarisizligi-putinin-muttefiklerini-birbirine-dusurdu-7395182/"]

[old_news_related_template title="ABD, 'Putin blöf yapmıyor' dedi, Rus devlet medyası nükleer saldırı görüntüleri yayınladı" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, son yaptığı açıklamada, nükleer silah tehdidini masaya koyması tüm dünyada endişeye neden olurken, ABD'den 'Putin blöf yapmıyor.' açıklaması geldi. Öte yandan, Rus medyası da nükleer propaganda yayınlarına başladı. Putin'i Ukrayna'da 'kalıcı önlemler' almaya çağırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/03/iecrop/ss_16_9_1664783081.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-putin-blof-yapmiyor-dedi-rus-devlet-medyasi-nukleer-saldiri-goruntuleri-yayinladi-7396368/"]