Öğretmenlere insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşam  koşulları yaratılmasını; başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakların insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmesini isteyen Eğitim Sen, son on yılda maaşların eridiğini gösteren bir tablo paylaştı;

“1 ABD dolarının ortalama 1,98 TL olduğu 2013 yılında, 1.920 TL aylık alan 9. derece 3. kademedeki bir öğretmen, maaşıyla 970 ABD doları alabiliyorken, bugün aynı derece ve kademede 9 bin 474 TL alan bir öğretmenin maaşı 509 ABD doları seviyesine indi.

9/3 derecedeki bir öğretmenin maaşı son 10 yılda, dolar bazında mum gibi erimiştir. Benzer şekilde 2013 yılında 9/3 derecedeki bir öğretmen, maaşı ile 14 çeyrek altın alabiliyorken, şu anda aynı derecedeki öğretmen aldığı maaşla ancak 5,5 çeyrek altın alabiliyor” ifadelerine yer verdi.



“İÇİ BOŞ SÖYLEMLERİN ANLAMI KALMADI”

Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde, öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamının kalmadığı dile getirilen Eğitim-Sen açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“24 Kasım’ı, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılıyor.

Öğretmenler, ‘nitelikli okul/niteliksiz okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘yeterli öğretmen/yetersiz öğretmen’ algısı yaratılarak değersizleştirilmelerine karşı meslek onurlarına sahip çıkmaya çalışıyor.

Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır.”

[old_news_related_template title="Eğitim İş törenlere katılmadı: Riyakâr övgüler değil çözüm bekliyoruz" desc="Denizli’de Eğitim İş Sendikası'na bağlı öğretmenler Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ‘Öğretmenler Günü’ törenlerine katılmadı. Törenlerden bağımsız Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Madem bugün bizim günümüz, riyakârlığa sırtımızı dönüyoruz. Bu acınası tiyatronun zorunlu figüranları olmuyoruz” diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/24/iecrop/ogretmen-1_16_9_1669276465.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/egitim-is-torenlere-katilmadi-riyakar-ovguler-degil-cozum-bekliyoruz-7497841/"]