Muğla’nın Fethiye ilçesi Ovacık Mahallesi’nde genellikle yabancı öğrencilerin tercih ettiği,  Fethiye Birey Eğitim Kurumları, okul sahibinin suç kapsamında denetime tabi olması nedeniyle 2 Kasım’da kapatıldı. Çocukları ortada kalan veliler bu zamansız kapatmaya tepki gösterdi.

Ana, ilk ve ortaokul sınıflarından oluşan Birey Eğitim Kurumları’nda çocuğunun okuduğunu belirten yönetmen Alpay Çabuk SÖZCÜ’ye konuştu.

Çabuk, “Okulda öğrenim gören öğrenci velilerine son dakikada Whatsapp yolu ile açıklama yapılmadan sadece ‘okulumuz kapatılmıştır’ mesajı atılınca durumu öğrendik. Tamam, okulun sahibi suç işlemiş olabilir, o zaman bu okulu öğretim yılı başında açmayacaktınız. Ders yılı ortasında okul mu kapatılır?” dedi.

OKUL KAPILARI MÜHÜRLÜ 

Mesajı alır almaz okula gittiklerini, kapıların mühürlendiğini ve içeride kimse olmadığını da belirten Çabuk, sözleri şöyle sürdürdü:

“Okul 6749 Sayılı Kanunun 2 Maddesinin 3 Fıkrası (Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı belirlenen ve ekli listelerde yer almayan özel ve vakıf sağlık kurum ve kuruluşları, özel öğretim kurum ve kuruluşları ile özel öğrenci yurtları ve pansiyonları, vakıflar, dernekler, vakıf yükseköğretim kurumları, sendikalar, federasyonlar ve konfederasyonlar, ilgili bakanlıklarda bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine bakan onayı ile kapatılır. Bu fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlar hakkında da ikinci fıkra hükümleri uygulanır) uyarınca olağan üstü hal kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile mühürlenmiş durumdadır’ yazısı asılmış.

Okulda Türk öğrencilerin yanı sıra birçok yabancı öğrenci eğitim alıyor. Öğrencilerin okul tüm ders kitap, defter ve kırtasiye malzemeleri okul içinde kaldı. Ödenen okul aidatları, servis giderleri ve okulda kalan malzemeleri geri alabilmek için maliyeye müracaat edilmesi gerekiyormuş.”

ÖĞRENCİLER EN GEÇ CUMA GÜNÜNE KADAR FARKLI OKULLARA DAĞITILACAKTI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce çocukların en geç geçtiğimiz cuma gününe kadar farklı okullara dağıtılacağı bilgisi verildiğini fakat hâlâ bununla ilgili bir ses çıkmadığını da sözlerine ekleyen Alpay Çabuk şöyle konuştu:

“Önce Cuma dendi. Sonra bir hafta içinde öğrenciler çeşitli okullara yerleştirilecektir diye bir yazı gönderildi. Tüm veliler merak içindeyiz. Çocuklarımız daha uzak okullara gönderilecek olursa bu sefer de servis ve ücreti sorunu ortaya çıkacak.

Madem ki okul sahibinin böyle bir takibatı söz konusuydu okulun yeni eğitim döneminde kayıt yapmasına neden izin verildi? Okul sahibinin suç kapsamında denetime tabi olmasının cezasını neden yüzlerce öğrenci öğretmen ve okul personeli çekmek zorunda mı?

Okula devletin ilgili makamlarınca atanacak kayyum ve yeni bir kadro ile eğitim devam edemez miydi? Okulun birçok yabancı öğrencisinin olması nedeni ile eğitimin durdurulması uluslararası bir skandal olarak nitelendirilecektir. Bunu kimsenin düşünmemesi de ayrıca düşündürücüdür.”

EĞİTİM ÇOCUKLARIN ANAYASAL HAKKI

Az mevcutlu ve butik okul olması nedeniyle burayı tercih ettiğini, bu nedenle İstanbul’dan Fethiye’ye taşındıklarını da sözlerine ekleyen Alpay Çabuk, “Okuldan, eğitiminden memnunduk. Bizim anlayamadığımız madem bu okulun sahibi böyle bir suçtan yargılandım, kontrollü serbest bırakılmış o zaman neden bu eğitim sezonu başında okul açıldı? Diyelim ki açıldı o zaman okulu ders yılı arasında kapatmak anayasal hakkımızın elimizden alınması demektir. Okul sahibinin işlediği suç öğrencileri neden ilgilendirsin? Sosyal devletin anayasasına bakılmalı. Bakın o okulda Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını çocuklarımızla hep birlikte kutladık. Zaten salgın döneminde çocuklarımızın eğitiminde sıkıntı olmuştu. Çok acil çözüm getirilmeli” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Okullardaki çocuklara ücretsiz yemek önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi" desc="İYİ Parti'nin 'devlet okullarında okuyan çocuklara sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmesi amacıyla' komisyona sunduğu Milli Eğitim Bakanlığı 2023 bütçesi arttırım önergesi, AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/04/iecrop/okul-4_16_9_1667585377.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/okullardaki-cocuklara-ucretsiz-yemek-onergesi-akp-ve-mhp-oylariyla-reddedildi-7461650/"]