Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili nisan ayında soruşturma başlatmış, geçen hafta da 9 vakıf üniversitesi hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını duyurmuştu.

Soruşturma tamamlandı fakat YÖK’ten bu 9 üniversitenin hangileri olduğu, cezai işlem uygulanıp uygulanmadığı açıklanmadı.

Eğitim-Sen konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ücretlerin nasıl eşitleneceği hala belirsizliğini korumaktadır. ‘Eşit işe eşit ücret’ talebinin brütten mi, yoksa netten mi yerine getirileceği konusu bazı vakıf üniversitelerinde tartışma konusu olarak devam etmektedir” denildi.

PROFESÖR MAAŞI 22 BİN

Sendika tarafından yapılan açıklamada Temmuz 2022 itibariyle devlet üniversitesinde çalışan akademisyen aylıkları şöyle:

Profesör: 1-4 yıl arası (yeni profesör) Prof. Dr. 22.620,00 TL, 4 yıl ve üzeri Prof. Dr. 24.433,00 TL

Doçent: Ödemeye esası birinci dereceden olan Doç. Dr. 18.882,00 TL,  ödemeye esas derecesi iki ve daha küçük olan Doç. Dr. 16.400,00 TL

Dr. Öğretim Üyeleri 16.068,00 TL,

Öğretim Görevlileri 14.800,00 TL

Araştırma Görevlileri 14.470,00 TL net maaç alıyor.

Açıklamada bu ücretlere aile yardımı, çocuk yardımı, yabancı dil tazminatı, engellilik indirimi, akademik teşvik gibi ödemelerin de ilave edilmesi gerektiği vurgulanırken vakıf üniversiteleriyle devlet üniversitelerindeki maaş eşitsizliğinin net maaş üzerinden bir eşitleme yapılarak giderilmesi gerektiğinin altı çizildi.

MUĞLAKLIK GİDERİLMELİ

Açıklama şöyle sona erdi:

* YÖK’ün kamuoyuna yaptığı duyuruda hangi üniversitelerde ücret eşitlemesinin yapılmadığı, incelemeye tabi tutulan dokuz vakıf üniversitesinin hangi üniversiteler olduğu ve haklarında  nasıl bir cezai işlemin yapılacağı da  net bir şekilde kamuoyuna açıklanmamıştır.

Bu bağlamda;

*YÖK’ün 21.07.2022 tarihli yaptığı duyurudaki muğlaklık giderilmelidir.

*İncelemenin yapıldığı dokuz vakıf üniversitesinin isimleri kamuoyuna açıklanmalıdır.

*Vakıf üniversiteleri bu anlamda daha sıkı denetlenmeli, yeni düzenlemeye karşı ayak direyen vakıf üniversitelerinin düzenlemeye uygun davranması sağlanmalıdır.

*Vakıf üniversitesindeki eğitim ve bilim emekçileri, devlet üniversitesindeki eğitim ve bilim emekçileri ile aynı işi yapmaktadır.

*Vakıf üniversitelerindeki eğitim ve bilim emekçilerinin mali, özlük ve demokratik hakları zaman geçirilmeksizin kendilerine verilmelidir.

Bizler, Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler Şubesi ve Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi olarak; vakıf üniversitelerinde çalışan bilim emekçilerinin mali, özlük ve demokratik haklarının kar hırsına kurban edilmesine, bu sömürü düzenine karşı birlikte mücadele etmeye ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

[old_news_related_template title="YÖK'ten, vakıf üniversitelerine 'ücret' yazısı" desc="Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına gönderilen yazıda, kayıt döneminden sonra öğrencilerin şaşırtıcı ve beklenmedik rakamlarla karşılaşmamaları nedeniyle eğitim ve öğretim ücretlerinin, tercih veya yatay geçiş dönemlerinden önce belirlenmesinin zorunlu olduğu belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/26/iecrop/kapak_150536_16_9_1658838781.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/yokten-vakif-universitelerine-ucret-yazisi-7271267/"]