Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa'ya doğalgaz tedariğini kesmesinin sonucunda sert tırmanan enerji fiyatlarından vatandaşları koruyacak ve enerji şirketlerinin iflasını önleyecek bir anlaşmaya yönelik çalışmak üzere bugün toplandı.


AB diplomatları, üye ülkelerin enerji şirketlerini likidite sorunlarından korumaya yönelik teklifleri büyük ölçüde desteklediğini, fakat Rus doğalgazının ithalatına tavan fiyat uygulaması getirmeye dair fikir ayrılıklarının sürdüğünü belirtti.


Rusya, Ukrayna'yı işgalinin doğurduğu krizden önce Avrupa'nın enerji ihtiyacının üçte birini arzederken, ithalatta tavan fiyat uygulaması hayata geçirildiği takdirde tüm sevkiyatları durduracağını belirtti.

YARDIM SAĞLAYACAK SEÇENEKLER DEĞERLENDİRİLECEK


AB bakanlarının bugünkü toplantısında nihai bir karar alınmasından ziyade, resmi bir teklif oluşturmak için geniş tabanlı yardım sağlayacak seçenekler değerlendirilecek.

Corona virüsü pandemisinin sonrasında doğalgaza olan talebin toparlanmasıyla artışa geçen doğalgaz fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlarla daha da tırmanmış, devletlerde fiyat şokunun etkilerini kısıtlamaya yönelik telaş yaratmıştı.

Avrupa Komisyonu'nun enerji şirketlerine acil likidite sağlamaya yönelik sunduğu teklif, diplomatların verdiği bilgiye göre birçok AB devleti tarafından desteklendi. Bazı devletlerin, enerji talebini düşürmeye yönelik teklifleri de desteklediği belirtildi.

FİKİR AYRILIKLARI OLUŞTU


Buna karşın tavan fiyat uygulamasıyla ilgili fikir ayrılıkları oluştu. Bazı devletler, Avrupa'ya Rus enerji sevkiyatı zaten düşük olduğu için tavan fiyat uygulamasının faydası olmayacağını belirtti. Hala Rus doğalgazı kullanan bazı Avrupa ülkeleri ise arzı tamamen kaybetme endişelerini bildirdi.

Baltık ülkeleriyse tavan fiyat uygulamasını, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı için kullanacağı gelirini düşüreceği gerekçesiyle destekledi. (REUTERS)

[old_news_related_template title="İngiltere'den enerji krizi için yeni plan: Faturalar sabitlenecek" desc="İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss hükümetin 150 milyar sterlinlik yeni kriz planını duyurdu. Plana göre hükümetin yıllık elektrik ve gaz faturalarını 2 bin 300 sterlin seviyesinde sabitleyeceği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/08/iecrop/12_16_9_1662638532.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ingiltereden-enerji-krizi-icin-yeni-plan-faturalar-sabitlenecek-7353266/"]

[old_news_related_template title="Avrupa ülkeleri enerji krizine karşı kemer sıkıyor" desc="Avrupa ülkeleri enerji krizine karşı tasarruf önlemleri, vergi indirimleri, ışıklandırmayı belirli saatlerde kapatma ve fatura desteği dahil bir dizi adım attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/02/iecrop/gaz_16_9_1662116018.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/avrupa-ulkeleri-enerji-krizine-karsi-kemer-sikiyor-7342767/"]

[old_news_related_template title="AB ülkeleri enerji krizine çare arıyor" desc="Doğalgaz fiyatları Avrupa piyasalarında 1 yılda 12 katına, toptan elektrik fiyatları 1 yılda 8 katına yükseldi. Planlanan değişiklik ile elektrik üretimindeki kaynak fiyatlarının ayrıştırılması ve doğalgaza tavan fiyat uygulanması bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/31/iecrop/shutterstock_2178317441_16_9_1661934555.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ab-ulkeleri-enerji-krizine-care-ariyor-7338493/"]