ABD, çip üreticisi Nvidia'ya yapay zeka çalışmalarında en çok kullanılan iki çip türünün Çin'e ihracatını durdurması için talimat verdi.

Bu hamle ile Çinli şirketlerin yürüttüğü görüntü veya yüz tanıma gibi faaliyetlerin aksayabileceği ve Nvidia'nın Çin'deki iş hacminin daralabileceği düşünülüyor.

Nvidia'nın hisseleri borsa kapanışının ardından %6.6 düşerken, şirket getirilen yasağın iki çip türünden H100'ün geliştirilmesi sürecinin tamamlanmasına engel olabileceğini ifade etti.

ASKERİ AMAÇLARLA KULLANMA RİSKİ


Yasak, Nvidia'nın yapay zeka uygulamalarını hızlandıran A100 ve en kabiliyetli çipi olan H100'ü kapsıyor. Nvidia, ABD'li yetkililerin yeni kuralın "bahsedilen ürünlerin Çin'de askeri amaçlarla kullanılması riskine yönelik olduğunu" söylediğini belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığı soru üzerine, hangi kriterlere göre Çin'e çip ihracını yasakladığını belirtmedi, ancak Çin ile ilgili politikaları gözden geçirdiğini ve "ileri seviyede teknoloji (ürünlerinin) yanlış ellere geçmesini engellemek" istediklerini ifade etti. (REUTERS)

[old_news_related_template title="ABD, İran ve AB'den peş peşe nükleer açıklamaları" desc="AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Çekya’da, ABD tarafından İran'a gönderilen nükleer anlaşma metni için her iki ülkeden 'makul yanıtlar' aldıklarını açıkladı. Beyaz Saray'dan ise müzakerelere ilişkin, 'İran'ın büyük ölçüde anlaşmayla hiç ilgisi olmayan bazı taleplerinden vazgeçmeye istekli olması nedeniyle, son haftalarda ve aylarda olduğundan daha yakın olduğumuza inanıyoruz' açıklaması yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/31/iecrop/abd-iran-reuters_16_9_1661970943.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-iran-ve-abden-pes-pese-nukleer-aciklamalari-7339810/"]

[old_news_related_template title="Süveyş Kanalı'nda tanker karaya oturdu, trafik durdu" desc="Dünyanın en önemli su yollarından Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda bir petrol tankerinin karaya oturması nedeniyle kanaldaki gemi trafiği akışının kısa süre durduğu bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/01/iecrop/suveys-reuters_16_9_1662010714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/suveys-kanalinda-tanker-karaya-oturdu-trafik-durdu-7340237/"]