Abu Dabili IHC, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Enerji'nin yüzde 50'sini 1.8 milyar dirheme, yani yaklaşık 490 milyon dolara satın aldı.


IHC tarafından yayımlanan bültende, satın almanın yenilenebilir enerji alanında büyüme hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edildi.


Reuters, Kalyon Holding'in yenilenebilir enerji varlıklarında stratejik ortaklık için IHC ile görüştüğünü haziran ayında bildirmişti.

CEMAL KALYONCU'DAN 'GIDA GİBİ YENİ ALANLAR' VURGUSU


Kalyon Holding'den yapılan açıklamada, hisse devrinden elde edilecek gelirin sadece sözleşmeye konu olan Kalyon Enerji'ye ait projelerin büyüme ve gelişiminde değil, aynı zamanda dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim tesisi konumundaki Kalyon PV'nin halihazırda 1000 MW olan üretim kapasitesinin 2000 MW'a çıkarılmasıyla birlikte, yeni güneş ve rüzgâr enerjisi üretimi yatırımlarında kullanılacağını belirtti.

Ortaklık anlaşmasının Kalyon Holding'in küresel bir marka olma yolunda en önemli kilometre taşlarından biri olacağını söyleyen Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, şöyle dedi:

"Bu tarihi imza ile inşaat, enerji ve havacılık gibi stratejik alanlarda derinleşmeye ve gıda gibi yeni alanlara girmeye; holdingimizin ve Türkiye’nin bayrağını farklı coğrafyalarda gururla dalgalandırmaya, ülkemize daha çok yatırım yaparak ekonomiye, büyümeye, istihdama katkı sağlamaya devam edeceğiz."

ERDOĞAN İLE ANKARA'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ


Kalyon Enerji'nin Konya Karapınar'da kısmen devreye alınmış 1,000 MW gücünde güneş santrali ve çeşitli illerde başka güneş ve hidro elektrik santralleri bulunuyor.

Şirket aynı zamanda 1,000 MW rüzgar santrali kurmak için de 2017'de yapılan yarışmayı kazanmış, ancak santrali henüz inşa etmemişti.

Öte yandan, IHC'nin başında, Ağustos 2021'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan bulunuyor.

Şeyh Tahnoun, Abu Dabi Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid’in de kardeşi.

BAE İLE 13 ANLAŞMA İMZALANMIŞTI


Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan, 24 Kasım 2021 tarihinde Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş ve iki ülke arasında anlaşmalar imzalanmıştı.

Türkiye'ye gelen heyette yer alan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, "Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir” demişti.

2022 Şubat'ta ise Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) resmi ziyaret düzenlemiş; ziyareti kapsamında Türkiye-BAE arasında çeşitli alanlarda 13 anlaşma imzalanmıştı.

İmzalanan anlaşmaların ardından Erdoğan, "BAE, Körfez bölgesindeki önemli iş ortağımızdır" demişti.

Mayıs ayına gelindiğinde ise Erdoğan, eski BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan'ın ölümünün ardından taziye ziyareti amacıyla Abu Dabi'ye gitmişti.

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’la görüşmüştü. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Türkiye-BAE arasında 12 anlaşma imzalandı" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret düzenlediği Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) resmi törenle karşılandı. Ziyareti kapsamında Türkiye-BAE arasında çeşitli alanlarda 12 anlaşma imzalandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/14/iecrop/mutabakat_16_9_1644856081.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-bae-arasinda-12-anlasma-imzalandi-6952679/"]

[old_news_related_template title="Kalyon Boğaz'da Cengiz'e komşu oldu, köşkün bahçesine yeni yapı kondurdu" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 5'li çete olarak adlandırdığı ve kamudan milyarlarca liralık ihale alan şirketlerden biri olan Kalyon Holding'in patronunun, İstanbul'da Boğaz'a nazır köşkünün bahçesine inşa ettirdiği yapı dikkat çekti. SÖZCÜ, yapının kaçak olup olmadığını İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne sordu ancak yanıt alamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/whatsapp-image-2022-08-05-at-10.30.47-2_16_9_1659686815.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/kalyon-bogazda-cengize-komsu-oldu-koskun-bahcesine-yapi-kondurdu-7289822/"]