Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kritik ara zam toplantısı başladı. Yaklaşık 7 milyon çalışan asgari ücrette gerçekleşecek artışı bekliyor.

İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilcinin katılacağı komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi.

İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuz ayından itibaren hayata geçecek ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Toplantı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"İşçi ve işveren temsilcilerimizle bir araya geldiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantımızı gerçekleştirdik. Üreterek büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz."

BİLGİN: BUNU YAPMAK ZORUNDAYIZ


Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, toplantı öncesi de açıklamalarda bulundu.

Bilgin, toplantı öncesinde "Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir. Bunu yapmak zorundayız" dedi ve "Bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük 1000 şirketi içerisinde sendikalaşma oranının yüzde 13 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Bilgin, bunun çok ciddi bir sorun olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Emekçiler örgütlenmedikleri zaman ücretler, asgari ücret düzeyinde sıkışıp kalıyor. Bunun aşılması için mutlaka örgütlenmenin önünü açmamız lazım. Sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıracak çalışmaları yapıyoruz. Mevzuattaki düzenlemeleri yapacağız. Bazı işverenlerin sendikalaşmaya ve örgütlenmeye karşı negatif tavrını aşacağız."

TÜRK-İŞ: DAR VE SABİT GELİRLİYE NEFES ALDIRSIN


Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Ocakta güzel bir zam yapıldı ama 3 ay sonra bu zam özellikle yüksek gıda enflasyonu nedeniyle eridi. Dar ve sabit gelirliler, emekliler, çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler. İnsanlar ekonomik bir sıkıntı içindeler. Temennim oluşan enflasyon ortada, o enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliyi, dar ve sabit gelirliyi nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum" dedi.

TİSK: BURAYA SEVEREK, İSTEYEREK GELDİK


Atalay ayrıca, "Kamu işçileri vergiden dolayı yüzde 8 kayıpta" derken; Bilgin ise, bunun önemli bir kayıp olduğunu ve ele alacaklarını bildirdi.

İşvereni temsil eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise, "Hem vatandaşımızı hem tüm işletmelerimizi koruyan dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum. Elimizi taşın altına koymaya hazırız. Buraya severek, isteyerek geldik" diye konuştu.

YARIN DA DEVAM EDECEK


Öte yandan komisyon yarın da çalışmalarına devam edecek. Asgari ücretin Cuma günü İstanbul'da açıklanması bekleniyor.

İŞÇİ EN AZ YÜZDE 40 ZAM, İŞVEREN İSE PRİM DESTEĞİ


SÖZCÜ'ye konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilmesi talebiyle masaya oturma kararı aldığını söylemişti.

Yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 40 civarı gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çeken Atalay, “6 aylık enflasyon ne kadar olursa biz gerçekleşen o enflasyon kaybının asgari ücrete aynen yansıtılmasını istiyoruz” dedi.

İşverenler ise prim desteği talep ediyor.

SENDİKALARIN TALEPLERİ


Dün sozcu.com.tr’ye konuşan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık ise, belirlenecek yeni asgari ücretin 6 bin 780-7 bin TL’nin altında kalmaması gerektiğini söylemişti.

Siyasi çevrelerden ve kulislerden, hükümetin ve işverenlerin kafasındaki yeni asgari ücret tutarının 5 bin TL olduğunu duyduklarını anlatan Balık, buna "Resmi enflasyon bile yüzde 73,5" diyerek tepki göstermişti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “Bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve en az yoksulluk sınırı (haziran ayı için 20 bin 818 TL) girebilmeli. Aksi halde, yapılacak kısmi iyileştirmeler yüksek enflasyon karşısındaki kayıpları gidermeye yetmeyecektir” demişti.

AÇLIK SINIRI BİLE 6 BİN 500 TL'YE DAYANDI


Öte yandan, Türk-İş'in dün açıkladığı verilere göre, dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, haziran ayı için 6 bin 391 TL'yi aşmıştı.

Dört kişilik bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık gibi aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise, haziranda rekor seviyeye çıkarak 20 bin 818 TL olmuştu.

Türk-İş verilerine göre, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 8 bin 313 TL oldu.

YILIN İKİNCİ AYINDA ERİMİŞTİ


Öte yandan, 2022 asgari ücreti net 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Bunun işverene toplam maliyeti ise, bir işçi için 5 bin 879 TL seviyesinde.

Mevcut asgari ücret, yılın henüz ikinci ayında açlık sınırının altında kalmıştı.

Haziran ayına gelindiğinde ise açlık sınırı, mevcut asgari ücretin yüzde 50,3; yoksulluk sınırı ise mevcut asgari ücretin yüzde 389,5 oranında üzerinde yer alıyor.

[old_news_related_template title="Türk-İş’in çantasında yüzde 40 zam var" desc="Asgari ücret komisyonuna işçiyi temsilen katılan Türk-İş, 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilmesi talebiyle masaya oturma kararı aldı. 6 aylık enflasyonun yüzde 40 civarında gerçekleşmesi bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/basliksiz-6_16_9_1656445613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/turk-isin-cantasinda-yuzde-40-zam-var-7220144/"]

[old_news_related_template title="Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Sendikalar taleplerini açıkladı" desc="Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. Yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kalan mevcut asgari ücret, yeniden belirlenecek. İşçi sendikaları, işveren ve hükümetin aklındaki tutar ile belirlenecek tutarın ne olması gerektiğini sozcu.com.tr'ye anlattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/asgari-ucret-shu-1_16_9_1636119385_16_9_1656414426.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/asgari-ucrete-ne-kadar-zam-gelecek-sendikalar-taleplerini-acikladi-7218824/"]

[old_news_related_template title="İTO Başkanı'ndan asgari ücret çağrısı: Maliyeti beraber üstlenelim" desc="İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gündemde olan temmuz ayı asgari ücret zammı tartışmalarına ilişkin 'Kamu ile özel sektör bir araya gelerek enflasyon karşısındaki kayıplarının telafisi için beraber adım atmalı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/26/iecrop/sekip-avdagic_16_9_1523719152_16_9_1656243398.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ito-baskanindan-asgari-ucret-cagrisi-maliyeti-beraber-ustlenelim-7215608/"]

[old_news_related_template title="TÜSİAD Başkanı Turan: Asgari ücret zammı yetersiz kaldı" desc="TÜSİAD Başkanı Orhan Turan sene başında asgari ücrete yapılan yüksek zam oranına rağmen alım gücünün hızla düştüğünü, doğru ekonomi politikaları olmadan ücret ayarlaması yapılmasının yetersiz olacağını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/07/iecrop/09a97936-2ec7-470c-8301-d9ab431115c2_16_9_1654603510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/tusiad-baskani-turan-asgari-ucret-zammi-yetersiz-kaldi-7180022/"]