ECB, daha yeşil yatırımlara öncelik veren şirketleri desteklemek için tahvil portfoyünü yenileyecek. ECB'nin böylece para politikasını iklim değişikliği hedefleriyle uyumlu hale getirmek için bir adım daha atmış olduğu aktarıldı.

Uzun süredir iklim kriziyle mücadelenin ekonomik istikrar için elzem olduğunu belirten ECB'nin banka denetim birimi, müşterilerini risk yönetimi ve şeffaf bilgi akışı mekanizmalarını iyileştirmeye teşvik ediyor.

Bu hedefe yönelik attığı en büyük adımlardan biri kapsamında ECB, kurumsal tahvillerde vade sonunda elde ettiği nakdi Ekim ayından itibaren daha düşük sera gazı emisyonları ile karbon salınımının azaltılması konusunda daha iddialı hedefleri olan ve iklim konusunda daha şeffaf bilgi paylaşan şirketlere daha fazla yönlendireceğini belirtti.

Reuters'ta yer alan habere göre, son on yılda yürüttüğü aşırı gevşek para politikası kapsamında şirket tahvili alımı yapan ECB, artık bu uygulamayı sonlandırmış olsa da, vadesi gelen tahvillerden elde edilen nakit, yeniden piyasaya yatırılacak.

ECB yeni yatırım kararı alırken şirketlerin geçmiş performansına, karbon azaltımı hedeflerine ve kamuya açıklanan verilerine bakacak.

Yeni düzenlemenin parçası olarak ECB, Avrupa bankalarının ECB'den kredi alırken yüksek salınımlı şirketlerin hisselerini teminat olarak gösterebilecekleri oranı da düşürmeyi planlıyor.

[old_news_related_template title="Avrupa Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz mesajı: Enflasyon artarsa hızlanabiliriz" desc="Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde orta vadeli enflasyon görünümünün kötüleşmesi durumunda faiz artışlarında hızlanabileceklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/shutterstock_1575769276_16_9_1656409447.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/avrupa-merkez-bankasi-baskanindan-faiz-mesaji-enflasyon-artarsa-hizlanabiliriz-7218855/"]