TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı ve Bağlı Kuruluşların 2023 Yılı Bütçe görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile CHP'liler arasında sözlü tartışma çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Fuat Oktay'ın sık sık CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yaptığı eleştirilere tepki göstererek, "Yalnız şunu da söyleyeyim; eleştirilere cevap verebilir, bize eleştiri de yöneltebilir ama ukala bir üslupla bir atanmışın Parlamentoya ayar verme hakkı yok" dedi.

Sık sık konuşmasının kesilmesine tepki gösteren Fuat Oktay ise "Sözünü aynen iade ediyorum, sözünü aynen kendisine iade ediyorum, seviyesine de düşmeyeceğim. Sen kompleksinle baş başa kal, kompleksinizle baş başa kalın; biz yolumuza devam ediyoruz" diyerek karşılık verdi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Oktay konuşmasını sürdürerek, "Ülkemize karşıt odaklar, FETÖ ve PKK gibi maşaların lobileri üzerinden Türkiye'ye dair yalanları özellikle servis etmekte. DEAŞ'a karşı bizzat sahada mücadele edip irade gösteren tek ülke olmamıza rağmen aksi yönde algılar oluşturulmaktadır. FETÖ'nün siyasi ayağından söz edenler oldu. FETÖ ile kol kola olan sizsiniz, Zaten milletimiz de bunların kim olduğunu çok net olarak biliyor" değerlendirmesinde bulundu.

CHP milletvekillerinin, "FETÖ'nün siyasi ayağı şu an kürsüde" sözleri üzerine Fuat Oktay, "Siz, ancak terör örgütünün sözcülüğünü yaparsınız, onu üstlenebilirsiniz; Kürt kardeşlerimizi temsil edemezsiniz" diye karşılık verdi. Oktay'ın, bu sözleri CHP ve HDP milletvekillerinin tepkisini çekti.

CUMHURBAŞKANI MAAŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Oktay, Türk Telekom ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere, "Hiç kimsenin şeref ve onurunu siyasi, politik polemik oluşturmak üzere yaptığınız bir itibar suikastına kurban edemezsiniz. Dediğim gibi, her yerde, bulunduğum her yerde aldığım kararlar hukukun ve yasaların denetimine açıktır ve her şekilde kontrol edilebilir" yanıtını verdi.

Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı maaşına ilişkin milletvekillerinin sorularına şöyle yanıt verdi:

* "Cumhurbaşkanımızın maaşına bağlı olarak önceki cumhurbaşkanları, Meclis başkanları, emekli milletvekillerinin ödenekleri belirlenmekteyken 7417 sayılı Kanun'la emekli Meclis başkanları ve emekli milletvekillerinin maaşlarının Cumhurbaşkanlığı ödeneğiyle ilişkisi kesildiği tarihten itibaren 2022 yılı ikinci yarısı ve 2023 yılı ödeneklerinde bir artışa gidilmemiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı bütçesinde net maaşı da sadece 66 bin 445 TL'dir. Bu tarihten itibaren de Sayın Cumhurbaşkanımızın maaşında herhangi bir artış yapılmamıştır."

Oktay, milletvekillerinin, Milli Güvenlik Kurulunun bütçesiyle ilgili sorusuna, "MGK bütçesiyle alakalı, niye arttığıyla alakalı sorular vardı. Buradaki artışın başlangıç ödeneği, ek bütçe dahil 73 milyon 2022 yılında. 2023 yılı 114 milyon 297 bin. Dolayısıyla, bütçenin yüzde 73,65'i personel gideri, yüzde 8,38'i cari giderler, yüzde 1,70'i cari transferlerden, yüzde 16,28'i de sermaye giderlerinden oluşmaktadır. Bir de 25 milyar dolar olduğuyla ilgili bir ifade kullanıldı, zaten herhangi bir kurumumuzun bütçesinin dolarla ifade edilmesi de mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

ORMAN YANGINLARI

Fuat Oktay, 'Orman yangınları' ve "Savunma Sanayii Başkanlığına aktarılan paralar ne oldu?" şeklindeki sorulara ve eleştirilere ilişkin "Savunma Sanayii Başkanlığınca orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinde kullanılması maksadıyla 35 adedi hafif sınıf, 10 adet ağır sınıf ve 10 adedi gece de görev yapabilen olmak üzere toplamda 55 adet helikopter; 14 adet küçük tanker uçağı, 1 adet büyük tanker uçağı, 4 adet amfibik uçak olmak üzere toplam 19 adet de uçak 2022-2024 yılları arasını kapsayacak şekilde üç sene için, yine 6 adet İHA da bir yıllığına kiralanmıştır. Bu çerçevede, bugüne kadar yangınla mücadelede kullanılan helikopter, uçak ve İHA sayısı açısından en yüksek seviyeye erişilmiş ve söz konusu bu araçlarla 2022 yangın sezonu boyunca da başarılı bir şekilde yangınlara müdahalede bulunulmuştur" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı bütçesi kabul edildi.

MADDELERE GEÇİLDİ

Genel Kurul'da, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkların bütçe görüşmeleri tamamlanmış oldu. Genel Kurul'da maddelerin görüşmelerine başlandı. Hükümet adına dünkü oturuma Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldı. (DHA)

[old_news_related_template title="Fuat Oktay: Lanetliyorum, en ağır cezayı alacaklar" desc="Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan kız çocuğuyla ilgili Meclis’te konuştu ve “Suç sabit görüldüğünde, suçluların tümünün en ağır cezayı alacaklarına inancımız tamdır” dedi. Oktay'ın konuştuğu esnada salondaki AKP'li vekillerin azlığı dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/13/akp-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/fuat-oktay-lanetliyorum-en-agir-cezayi-alacaklar-7525529/"]