Parite baskısının yanı sıra, içerde stagflasyon, ihracat pazarlarında ise resesyon ile karşı karşıya kalan hazır giyim sektörüne son darbeyi enerji zamları vurdu.

Sektörün yüzde 99’u yatırım kararlarını askıya alırken, kış döneminde üretim ihracat ve özellikle işçi çıkarımları ile istihdamda büyük kayıplar bekleniyor.

İSTİHDAMDA KAYIP OLUR


Hazır giyimde yüzde 4-5 civarında olan enerji maliyetlerinin zamlarla birlikte yüzde 8’e çıktığını kaydeden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, tedarik ettikleri ürünlerde ise fiyatların yüzde 20-30 oranında arttığını söyledi.

Yüzde 100 artan işçilik maliyetlerinin ardından yüzde 50’lik doğalgaz ve elektrik zamlarının hem üretim hem de istihdam üzerinde etkisi olacağını kaydeden Kaya, şöyle dedi:

“Hazır giyim sanayi tedarik ettiği ürünlerdeki fiyat artışları ile yüzde 15-20 arasında yeni maliyet artışları ile karşılaştı. TL’nin baskı altında tutulduğu, Euro-dolar paritesindeki düşüş sonucunda ihracatta yüzde 15 oranında kayıpla karşılaşılan bir ortamda sanayimiz için üretim ve ihracat yapmak kârlı olmaktan çıkmaya başladı. Endişemiz sanayimizde ihracat, üretim ve istihdamda kayıpların yaşanacağı bir döneme girilmiş olmasıdır."


FİYAT TUTMADI, YATIRIM KARARLARI DURDU


Ramazan Kaya, ham maddedeki fiyat düşüşlerine karşılık enerji ve işçilik maliyetlerinin kumaş iplik gibi ürünlerin fiyatlarını yukarı taşıdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Enerjide son dönemlerde yüzde 450’lere varan artışlar var. 1 milyon elektrik faturası ödeyen adam 4.5 milyon ödüyorum diyor. Gelecek dönemde yükleyeceğimiz fiyatlardan zarar edeceğiz. Fiyatları tutturamadığımız için sektörün yüzde 99’u yatırımlarını durdurma kararı aldı” diye konuştu.

GÜNÜ KURTARMAK DIŞINDA KÂR MÜMKÜN DEĞİL


Hazır giyim sektörünün parite golünün dışında şimdi de enerji maliyetleri ile zor bir duruma
düştüğünü kaydeden TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, gelecek 3 aylık dönemde yeni zamlara karşılık eski verilen fiyatlarla üretim ve yükleme yapılacağını aktardı.

Fayat, “İhracatçının günü kurtarmak, şirketini ayakta tutmak dışında yapabileceği bir şey yok,
kâr yazması mümkün değil. Yeni siparişleri son 3 aydır alamıyoruz. Kurlar da rekabetçi olmaktan çıktı. İhracat yapan bütün firmaların yatırımları durdurduğunu söyleyebilirim. İhracatta ikinci yarıda yüzde 15 daralma öngörüyoruz” dedi.

[old_news_related_template title="Elektrik ve doğalgaza yüklü zam: İşte faturalarda son durum" desc="Sene başında tüm faturalarının toplamına 1000 TL ödeyen bir aile, bu kış sadece doğalgaza 1000 TL ödeyecek. İşte elektrik ve doğalgaza bugün itibarıyla yapılan son zamların vatandaşa faturası..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/01/iecrop/depophotos_16762353-1_16_9_1662022560.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/elektrik-ve-dogalgaza-yuklu-zam-iste-faturalarda-son-durum-7340504/"]

[old_news_related_template title="Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğalgaz sevkiyatını durdurdu" desc="Rusya merkezli Gazprom, Avrupa'ya en çok gaz akışı sağlayan Kuzey Akımı boru hattında meydana gelen sızıntı nedeniyle süresiz olarak gaz akışını durdurduklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/02/iecrop/gazprom-reuters_16_9_1662140428.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/gazporm-kuzey-akim-boru-hattindan-dogalgaz-sevkiyatini-durdurdu-7343499/"]