Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass düzenledikleri ortak basın toplantısında merkez bankalarının yüksek enflasyonu dizginlemek için yaptığı faiz artışlarıyla küresel ekonomide durgunluk riskinin arttığına dair uyarılarda bulundu.

Malpass dünya ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesi yönünde bir risk ve gerçek bir tehlike olduğunu belirtirken Georgieva resesyon risklerinin arttığını belirtti. Georgieva ayrıca enflasyon konusunda da uyarılarda bulundu.

Gerogieva, konut piyasasındaki gelişmelerin büyümeyi aşağı çekmesi nedeniyle Çin'de önemli bir sorun gördüklerini de kaydetti. Georgieva enflasyonun kontrolden çıkmasına izin verilmemesi gerektiğini de belirtti.

geçen haftaki açıklamasında artan resesyon ve finansal istikrarsızlık risklerine işaret ederek, 2023 için yüzde 2,9 olan küresel büyüme tahminlerini düşüreceklerini açıklamıştı.

Malpass ise gelişmiş ekonomilerde büyümenin yavaşlamasının ve  gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin değer kaybetmesinin riskleri artırdığını belirtti. Malpass, "Dünya ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesi yönünde bir risk ve gerçek bir tehlike var" dedi.

TAKVİM YOĞUN


Georgieva ve Malpass'ın ortak basın toplantısı ile açtığı IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Washington’da bir araya gelecek olan küresel finans liderleri resesyon ihtimallerini ve küresel ekonomideki sorunları değerlendirecek.

IMF-Dünya Bankası toplantısından gelecek değerlendirmeler ise piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

SALGINDAN SONRA İLK YÜZ YÜZE TOPLANTI


IMF ve Dünya Bankası’nın 2022 olağan yıllık toplantısı Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana ilk kez tamamen yüz yüze olacak. Ancak ekonomi, iklim ve güvenlik krizlerinin birleşimi, küresel politika yapıcıların önündeki takvimin zorluğunu da ortaya koyuyor.

Yüksek enflasyon, emtia fiyatları, merkez bankalarının faiz artışları ve Ukrayna'daki savaş gibi konuların gelecek haftaki toplantıya damga vurması bekleniyor. Toplantı dünya genelinden maliye bakanları ve merkez bankacılarını bir araya getirecek.

[old_news_related_template title="Gözler IMF ve Dünya Bankası'nda: 4 trilyon dolarlık kayıp korkusu" desc="IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısı önümüzdeki hafta gerçekleşecek. IMF küresel ekonomide 2026'ya kadar 4 trilyon dolarlık kayıp yaşanabileceğini belirtti. Peki küresel ekonomi ateş çemberinden geçerken dünyanın dört bir yanından gelen ekonomilerin patronları ne konuşacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/09/iecrop/depophotos_16686232_16_9_1665319698.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/gozler-imf-ve-dunya-bankasinda-4-trilyon-dolarlik-kayip-korkusu-7408597/"]