Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) uygulaması ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabından paylaştığı gönderide Nebati, KKM hesabının tasarrufları döviz yerine Türk Lirası’na yatırmayı teşvik eden ve ekonomiye katkı sağlayan bir enstrüman olduğunu belirtti. Nebati gönderisinin devamında şu ifadelere yer verdi:

"Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i döviz yerine bu faydalı yatırım aracını tercih ediyor. Böylece hem ekonomik büyümemize katkı sağlıyor hem tasarruf ediyor hem de döviz kurlarında manipülasyon yapmak isteyen kötü niyetli güçlerin yoluna taş koyuyor.

Ülkemizde enflasyonu tetikleyen aşırı kur hareketleri ile mücadelemizde vatandaşlarımızla birlik olmamızı sağlayan en önemli enstrümanlardan biri olan Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum."

NE OLMUŞTU?


Aralık ayında yaşanan kur krizinin ardından hükümet kur korumalı mevduatı devreye alarak mudilerin yatırımlarını TL aracılığı ile bankada değerlendirmesine ve olası kur zararının Hazine aracılığı ile karşılanmasına ilişkin düzenleme getirmişti.

Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.

BÜTÇEYE MALİYETİ ARTIYOR


Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın haziran ayı bütçe verilerini açıklamasıyla Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) da bütçeye maliyetinin toplamda 37,2 milyar TL olduğu ortaya çıkmıştı.

Merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar haziranda 16,1 milyar TL olurken mayısta bu rakam 4 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Dört ayda bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar ise 37,2 milyar TL oldu.

Bununla birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarının önceki hafta 1 trilyon 101,3 milyar TL'den 1 trilyon 133,8 milyar TL'ye çıktığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Moody's'in not kararında seçim ve KKM detayı" desc="Artan cari açığı gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's, seçimler ve kur korumalı mevduatla ilgili de dikkat çeken yorumlara metinde yer verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/13/iecrop/moodys_16_9_1660378884.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/moodysin-not-kararinda-secim-ve-kkm-detayi-7305675/"]