Ukrayna'da ateşkes müzakerelerinde sınırlı ilerleme sağlanması ve ABD'nin Rusya petrolüne yaptırım uygulamayı değerlendirmesiyle yatırımcıların yüksek enflasyon ortamında yavaş ekonomik büyüme endişeleri kuvvetlenirken emtia fiyatları da hızla artmaya devam ediyor.

Rusya'nın dünya genelindeki nikel arzının önemli bir bölümünü karşılaması nedeniyle arz endişelerinin artması sonucu nikel tarihi yüksek seviyesine tırmandı. Elektrikli araçlar ve çelik sanayi için kritik önem taşıyan nikel arz sorunları dolayısıyla yüzde 100'e yakın artarak ton başına 100 bin doları aştı.

BİR HAFTADA DÖRDE KATLADI


Nikel, bir hafta öncesine göre fiyatlarını 4'e katladı. Nikel son beş yılda ton başına yaklaşık 11 bin dolar artmıştı. Ancak sadece bu hafta nikelde 72 bin dolarlık artış meydana geldi. Nikel fiyatlarının yanı sıra çinko fiyatı da 4 bin 860 dolarla rekor seviyeye çıktı.

Paslanmaz çelik fiyatları, nikel fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinden ve kazanımlarını bugün de artırmaya devam etmesinden destek buldu. Çin'de paslanmaz çelik vadeli fiyatları, Rusya ve Ukrayna krizinin yarattığı arz endişeleri nedeniyle nikel fiyatlarındaki sert yükselişten destek bularak rekor yüksek seviyeye çıktı.

LONDRA METAL BORSASI MÜDAHALE ETTİ


Konu ile ilgili ABD'li finans ajansı Bloomberg'e değerlendirmelerde bulunan Çelik üreticisi Yonggang Resources'ın Ticaret Müdürü Jiang Hang, bu fiyatların çılgınlık olduğunu ve herhangi bir endüstriyel temeli yansıtmadığını belirtti. Jiang Hang, "LME (Londra Metal  Borsası) ticaret sistemi kontrolden çıktı ve müdahale gerektiriyor, yoksa durum diğer metallere de sıçrayabilir" dedi.

Konu ile ilgili önlem alan Londra Metal Borsası, dün geç saatlerde aralarında nikelin de olduğu tüm ana kontratlar için işlem yapanlara teslimat yükümlülüklerini erteleme olanağı sağladı. Bu 145 yıllık borsa tarihinde bir ilk olarak tarihe geçti. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Londra Metal Borsası aynı zamanda China Construction Bank'a nikeldeki pozisyonları için teminat tamamlama çağrısı yaptı.

Bu sabah saatlerinde ise Londra Metal Borsası, bugün yüzde 100'ün üzerinde artarak 100 bin dolar/ton seviyesini aşan nikel kontratında işlemlerini günün geri kalanı için durdurdu. Yapılan açıklamada, işlemlerin Londra saati ile 08.15'te durdurulduğu belirtildi. LMESelect platformunda ve seans salonunda nikel işlemi yapılmayacak. Teminatlar 7 Mart kapanış fiyatına göre hesaplanacak. Açıklamada, LME'de diğer kontratlarda işlemlerin normal şekilde devam edeceği vurgulandı.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ SARSILACAK


Nikel, otomotiv endüstrisi için de kritik önemde. Bir süredir çip krizi ve çeşitli tedarik sorunları ile uğraşan otomotiv endüstrisi için nikeldeki sorunlar yeni bir kriz anlamına gelebilir. Değerli metallerde yaşanan sert artışlarla birlikte çelik fiyatlarının da hızlı bir artış göstermesi endüstrisi için başka sorunlar yaratabilir.

Nikel madeni fiyatı savaş öncesi döneme göre yüzde 30 artan paladyumla birlikte otomotiv endüstrinin vazgeçilmezi konumunda bulunuyor. Paladyum yarı iletken çip endüstrisi için kullanılırken nikel ise batarya ve metal alaşımların en büyük hammaddesi.

[old_news_related_template title="Emtia piyasasında rekor üstüne rekor: O maden dikkat çekiyor" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve batının Rusya'ya dönük ekonomik yaptırımlarının genişlemesinin ardından emtia piyasası alt üst oldu. Altın fiyatlarındaki dikkat çeken yükselişin yanında nikel, paladyum, bakır gibi madenlerin fiyatlarında da büyük artış yaşandı. Tarihi rekorunu yineleyen bakır aynı zamanda pek çok endüstriyel ürünün temel bileşenlerinden biri. Bu üründe yaşanan fiyat artışı, ürünlerin fiyatlarına da doğrudan yansıyabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/shutterstock_2023210619_16_9_1646645840.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/emtia-piyasasinda-rekor-ustune-rekor-o-maden-dikkat-cekiyor-6994205/"]

[old_news_related_template title="Buğdayda tarihi zirve" desc="Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle tarihi zirvesini gördü. Amerikan buğday vadelileri ton başına 500 doları gördü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/08/iecrop/shutterstock_1490878166-1_16_9_1646715570.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bugdayda-tarihi-zirve-6996023/"]