Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden biri olan İsviçre merkezli Swiss Re’nin baş ekonomisti Jerome Haegeli, 15 Ağustos 1971’den bu yana süregelen küresel ekonomik modelin yavaşça öldüğünü düşündüğünü söyledi.

Söz konusu tarihi günde dönemin ABD Başkanı Richard Nixon altın-döviz standardı sisteminin sonunu ilan etmiş ve bu da küreselleşmeyi, açık piyasa ekonomisini, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı beraberinde getirmişti.

Bloomberg’in haberine göre Haegeli 51 yıllık bu modelin artık sona ermekte olduğuna işaret etti. Ekonomist bugün verdiği röportajda gıda, enerji ve tedarik zinciri şokları nedeniyle ağır çekim halinde dünyanın bir krizde olduğunu söyledi.

‘DEĞİŞİM İÇİN KRİZ ZAMANLARINA İHTİYAÇ VAR’


Üst düzey ekonomist, “Makro ekonomideki değişim için kriz zamanlarına ihtiyacınız var” ifadelerini kullandı.

II. Dünya Savaşı sonrası dolar standardının temelini atan 44 ülkenin katıldığı 1944 tarihli Bretton Woods Konferansı’na atıfta bulunan Haegeli, ortaya çıkacak yeni sistemin dünya genelindeki politika yapıcıların işbirliğini taşıması gerektiğini belirtti. Bretton Woods sistemi, Nixon’ın bahsi geçen açıklamasıyla feshedilmişti.

Ekonomist ortaya çıkan herhangi bir yeni düzenin gelişmiş ekonomilerin yanı sıra gelişmekte olan pazarların ihtiyaç ve yeteneklerini de daha iyi ele alması gerektiğini söyledi.

‘MERKEZ BANKALARI FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMALI’


Haegeli, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla enflasyon beklentilerini yeniden ayarlamakta zorlanan merkez bankacıları için başlangıç noktasının fiyat istikrarı görevlerini yerine getirmek olduğunu vurguladı.

Politika yapıcıların uzun vadeli yatırımları kolaylaştırmaya yeniden odaklanması gerektiğini söyleyen Haegeli, reel ekonominin canlandırılmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Daha önce İsviçre Merkez Bankası’nda da görev yapan Haegeli, yetkililerin bu yeni dönemi kucaklayacağına ve görevlerini daha iyi yerine getireceğine ilişkin tahminlerinde iyimser olsa da kısa vadeli tahminlerinde çok daha kötümser.

‘YÜKSEK ENFLASYON UZUN SÜRELİ OLACAK’


Haegeli ve ekibi, yüksek enflasyonun uzun süre gündemde olmasını ve ABD tüketici enflasyonunun gelecek on yılda yaklaşık yüzde 3 düzeyine yerleşmesini bekliyor. Ekonomist, 1971’de yaşanan stagflasyon biçiminde olmasa bile söz konusu verilerin dünya genelinde enflasyonist bir durgunluk anlamına geleceğini söylüyor.

Bununla birlikte doğalgaz fiyatlarının normalin yaklaşık 10 kat üstünde seyrettiği Avrupa’da, ABD’ye kıyasla çok daha ciddi bir gerileme bekleniyor.

[old_news_related_template title="ABD'nin stratejik petrol rezervleri son 38 yılın en düşüğünde" desc="ABD'nin stratejik petrol rezervi 1984'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/30/iecrop/shutterstock_574618441-1_16_9_1661837058.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/abdnin-stratejik-petrol-rezervleri-son-38-yilin-en-dusugunde-7336210/"]

[old_news_related_template title="Üretici isyan etti: Siyah incir dalında 5, markette 40 lira" desc="Üretimi sadece Bursa'da yapılan dünyaca ünlü siyah incirin ihracatı durdu. Tonlarca incir dalında kaldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/29/iecrop/incir-11-1_16_9_1661808380.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/uretici-isyan-etti-siyah-incir-dalinda-5-markette-40-lira-7336114/"]

[old_news_related_template title="Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın toplanacak" desc="Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yarın gerçekleştirilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/29/iecrop/fuat-oktay-1_16_9_1661787502.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ekonomi-koordinasyon-kurulu-yarin-toplanacak-7335685/"]