Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımını askıya aldıklarını söyledi. Çakar açıklamayı katıldığı bir konferans sonrası Reuters'ın sorusu üzerine yaptı.


Bloomberg önceki gün, ABD'nin Rusya'nın Mir sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına almasının ardından kamu bankalarının da sistemden çıkma kararı aldığını duyurmuştu.

Sistemde yer alan Denizbank ve İş Bankası da geçen hafta operasyonlarını askıya aldıklarını duyurmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Türk kamu bankalarının Mir ödeme sisteminden çekilmesine ilişkin kararın ABD’nin benzeri görülmemiş baskısı altında alındığını söylemişti.

NE OLDU?


Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etmişti.

Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilen MiR’e Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank dahil olmuştu.

ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle aralarında Türkiye, Vietnam ve Kazakistan’ın da bulunduğu birçok ülkedeki bankalar Mir ödeme sisteminden çekilmiş oldu.

[old_news_related_template title="Kremlin'den sabotaj suçlamalarına yanıt" desc="Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik olası sabotajda parmağı olduğuna yönelik suçlamaları “aptallık” olarak nitelendirerek, “Tedariklerini çoğaltan Amerikan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) şirketlerinin devasa karlarını görüyoruz. Biz doğal gaz tedarik yollarımızı kaybettik.” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/28/iecrop/resized_4ebab-a722617_01_16_9_1664365620.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kremlinden-sabotaj-suclamalarina-yanit-7388410/"]