Konut sektöründe tehlikeli bir daralma yaşandığını, piyasanın bu durumu nedeniyle müteahhitlerin üretim yapmaktan korktuklarını söyleyen Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, konut sektörünün içinde bulunduğu durumu, “Yarın ne olacağını kimse kestiremiyor. Çok tedirginiz ve iyi gitmiyor. Fiyatların bu günkü gibi kalacağı bilinse yine üretime geçilir ama ufukta böyle bir ışık yok” ifadeleriyle özetledi.

Öğrencilerin, farklı kentlere atanan memurların, yeni evlenen gençlerin konut ve barınma sorunlarının büyüdüğünü, konut sektöründe ise ciddi bir daralma yaşandığını söyleyen Durmaz, “Hem ev fiyatları hem kiralar yükseldi. Vatandaş zor durumda. Bu gün rezidans, villa değil, dar gelirli bir ailenin başını sokacağı sosyal bir dairenin maliyeti 1 milyonun üzerinde.” dedi.

“ACİL OLARAK SOSYAL KONUT ARSASI ÜRETİLMELİ”


Villa, rezidans, lüks evler için değil, dar gelirlinin başını sokabileceği sosyal konutlar için arsa üretilmesi, imara açılması ve bazı kolaylıklar sağlanması gerektiğini söyleyen Durmaz şu ifadeleri kullandı:

“Yapının yarı maliyeti arsa maliyetinden kaynaklanıyor. Acil olarak sosyal konutlar  için arsa üretilmeli. Villa rezidans arsasından söz etmiyorum, insanların başını sokacağı 2+1, 3+1 konutların yapılacağı arsalar üretilmeli. Yeni imar alanları açılmalı. Sektör desteklenmeli. Yeni ve ilk defa konut sahibi olacaklara “0” faizli kredi verilmeli.

Satışlarda tapu harcı alınmamalı, yüzde 4 tapu harcı kaldırılmalı. Bunlar olmazsa dar gelirli vatandaşların nerede yaşayacaklarını bilmiyorum. Böyle giderse imkanı olanlar büyük kentlerden ilçelere kaçacaklar. Olmayanlar ise konteyner, çadır, gecekondu gibi zorunlu barınma alanları yaratacak. Durum bu yöne doğru gidiyor."

[old_news_related_template title="Türkiye borç krizine girer mi?" desc="Dış borçlara ilişkin risklerin yükselmesiyle Türkiye'nin borç krizine girip girmeyeceği tartışma konusu oldu. Peki, Türkiye'nin dış borçları ile ilgili tablo ne durumda ve uzmanlar borç krizi riskini nasıl değerlendiriyor? Sozcu.com.tr araştırdı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/24/iecrop/shutterstock_1461426560_16_9_1658664147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/turkiye-borc-krizine-girer-mi-7266980/"]

[old_news_related_template title="Çin’de büyüyen konut boykotu Şi Cinping'i zora sokabilir" desc="İpotekli konut kredilerini ödememeye yönelik boykot Çin’in 91 ilinde 301 projeye yayıldı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping iç huzursuzlukla karşı karşıya." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/1-1_16_9_1658320399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/cinde-buyuyen-konut-boykotu-si-cinpingi-zora-sokabilir-7260225/"]