İzinsiz çivi çakmanın yasak olduğu İstanbul Boğaz'ında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.



Üsküdar Paşalimanı'nda Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e ait köşkü bir süre önce satın alan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, bahçesine bir yapı inşa ettirdi.



Kalyoncu tarafından 'başkanlık ofisi' olarak kullanılan köşkün bahçesine inşa edilen yapıda; mutfak da bulunuyor. Cemal Kalyoncu'nun misafirlerini burada ağırladığı belirtiliyor.



BOĞAZİÇİ İMAR SESSİZ KALDI

Boğaz ön görünümünde yer alan yapı için izin alınıp alınmadığı bilinmiyor.



SÖZCÜ'nün konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne geçtiğimiz salı günü yönelttiği sorulara cevap verilmedi.



AKP iktidarında ulaşım, enerji ve altyapı ihaleleriyle büyüyen Cemal Kalyoncu'nun köşkünün bahçesine kondurduğu yapı imar mevzuatına aykırı ise Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinin denetim yapıp yıkım süreci başlatması gerekiyor.



YAPANA DA GÖZ YUMANA DA HAPİS CEZASI

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 18. maddesi imar usulsüzlüklerine yönelik verilecek ceza hükümlerini içeriyor.

Buna göre, Boğaziçi alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılıyor.


Bu kanunla verilen görevleri ve bu görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.



KANUN 'HEMEN YIKILMALI' DİYOR

Kanunun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunda, yıkım emrinin 15 gün içinde mal sahiplerine tebligatla bildirileceği ifade ediliyor.  Tebligatın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nce yerine getirileceği ve yıkım masraflarının yüzde 20 fazlasının mal sahibinden tahsil edileceği yasada yazıyor.

Kalyon'un Üsküdar'daki köşkü, İstanbul Havalimanı'ndaki ortağı Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu ve bir yangınla yok olup daha sonra yeniden inşa edilen Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ne komşu...

[old_news_related_template title="Kent Park olsun dediler Rant Park yaptılar, inşaat sessizliği ise dikkat çekiyor..." desc="Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun 32 bin metrekarelik arazisinde süren inşaat gizemini koruyor. Vatandaşların bilgi talep ettiği yapılaşma için İBB topu Beşiktaş Belediyesi'ne attı. Beşiktaş Belediyesi ise SÖZCÜ'nün sorularını yanıtsız bıraktı. İmar planı bulunmayan arazide inşaat son hızla devam ederken, geçmişte arazinin kent parkı olmasını isteyen CHP yönetimi sessizliğini koruyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/mandarin_7_16_9_1654770361_16_9_1659527388.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/kent-park-olsun-dediler-rant-park-yaptilar-insaat-sessizligi-ise-dikkat-cekiyor-7286244/"]