Altın fiyatları, ABD-Çin ilişkilerinin gerilmesi ve küresel resesyon endişeleriyle paralel olarak üst üste beşinci seansta da kazanım elde etti ve son bir ayın zirvesine yükseldi.

Dün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya gezisi çerçevesinde Tayvan'ı da ziyaret edeceğine dair iddiaların yayılması Washington ile Pekin arasında tansiyonu yükseltti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yapılan açıklamada Çin'in, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için sert tedbirler alacağını ve Çin ordusunun Pelosi'nin ziyaretini ‘‘oturup izlemeyeceğini'' kaydetti.

GÜVENLİ LİMAN ÖZELLİĞİ ÖN PLANA ÇIKTI


Pelosi'nin Tayvan'a gideceği iddiası Çin-ABD gerilimini tırmandırırken iki ülke arasında fırtınalı bir dönemin başlayacağına dönük endişeler altının güvenli liman özelliğini ön plana çıkartarak değerli metali temmuz başından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Kıymetli metal jeopolitik çalkantıların tırmanması nedeniyle yatırımcının risk iştahının düşmesinden yararlanırken ekonomide risklerin artması da altının 15 ayın en düşük seviyesinden toparlanmasına yardımcı oldu.

EKONOMİDEKİ RİSKLER DE ALTINI DESTEKLİYOR


Dolardaki rallinin tersine dönmesi ve küresel ekonomiye ilişkin artan korkular altın fiyatlarını artıran bir başka gelişme oldu. Önceki hafta temmuz ayı içinde Fed’in 100 baz puanlık faiz artışı yapacağı beklentileriyle ons başına 1680 dolara kadar gerileyen altın piyasasında Fed’in açıklamasının ardından agresif tutumun yavaşlayacağı beklentileri ile düşüş sona ermişti.

ABD ekonomisindeki bozulma sinyalleri de bu beklentileri destekleyen ve altındaki düşüşü durduran bir başka gelişme oldu. Son verilere göre, ABD ekonomisi iki çeyrek art arda küçülerek resesyona girmesiyle geçen hafta ons kazanımlarını hızlandırmıştı.

'YÜKSEK SEVİYELERE DİKKAT'


Bloommberg'in aktardığına göre, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan risk yönetimi şirketi Commtrendz yöneticisi Gnanasekar Thiagarajan, “Dolardaki zayıflık, yükselen ABD-Çin gerilimlerinden destek alarak altının yükselmesine yardımcı oluyor” yorumunu yaptı.

Thiagarajan “Ancak teknik göstergelere baktığımızda altında aşırı alım görüyoruz. Bu nedenle değerli metal birkaç haftanın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra kâr satışları baskısı ile karşı karşıya kalabilir" diyerek yatırımcıları uyardı.

Online piyasa işlemleri platformu OANDA analisti Ed Moya ise altın fiyatlarında yaşanan son durumu söyle yorumladı:

"Yılın geri kalanında Fed’in faiz artırım hızında yumuşayacağına dair beklentiler sebebiyle dolar ve tahvil faizlerinin gerilemelerini sürdürmeleri durumunda altın 1800 dolara kadar yükselişine devam edebilir."

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM


Altın spot piyasada ons başına 5 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye olan 1789 doları gördükten sonra bugün yüzde 0,2 primle 1772 dolardan işlem gördü.

Altın fiyatlarının spot piyasada yükselmesi nedeniyle Kapalıçarşı'daki altın fiyatları da yükseldi.

Gram altın 1023 TL'den işlem gördü. Çeyrek altın 1665 TL alış ve 1682 TL satış fiyatıyla, Cumhuriyet altını ise 6 bin 643 TL alış ve 6 bin 709 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

[old_news_related_template title="ABD-Çin krizini tırmandıracak gelişme: Pelosi, Tayvan'a gidiyor iddiası..." desc="Tayvan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin yarın Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/01/iecrop/aw680477_01_16_9_1659364859.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-cin-krizini-tirmandiracak-gelisme-pelosi-tayvana-gidiyor-iddiasi-7282700/"]