MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısında, büyükşehire ait olan Soma ilçesindeki Bölgesel Isıtma Sistemi’nin ücretine tarihinde görülmemiş yüksek oranda zam yapıldı.

GEREKÇE OLARAK ARTAN ELEKTRİK PARASI VE MALİYETLER GÖSTERİLDİ

Eylül ayı olağan meclis toplantısında gündeme gelen “09.09.2022 tarih ve 8 sayılı Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri ve Tanzim Satış İşletme Müdürlüğü’ne ait 2022-2023 sezonunda kullanılmak üzere bazı gelir kalemlerinde güncelleme yapılması talebinin değerlendirilmesi” maddesinde söz alan MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, zammın gerekçesi olarak elektriğe gelen son zamlar ve artan maliyet giderleri olduğunu dile getirdi.

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Güzgülü toplantıda yaptığı açıklamada zammın ilgili komisyona getirilen zam teklifinin yüzde 360 seviyelerinde olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Bize komisyonda gelen teklif geçen yılki rakamları kurtarabilmek için yüzde 360 seviyelerinde. Ama biz bunu yüzde 191 seviyelerine kadar geri çektik. Elektriğe son gelen zamlar ve artan maliyet giderleri bu zammın yapılmasına gerekçe oldu.”

YÜZDE 191LİK ZAMMA CHP, İYİ PARTİ, BBP VE 1 AKP’Lİ ‘RED’ OYU VERDİ

Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’ni kullanan abonelere yapılacak olan yüzde 191’lik zam talebiyle ilgili gündem maddesine AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri ‘Evet’ oyu kullanırken, CHP’li, İyi Partili, BBP’li meclis üyeleri ile AKP’li Soma Meclis üyesi Mustafa Çamzeybek ‘Ret’ oyu kullandı.

Oylamada ‘Red’ oyu kullanan AKP’li Soma Meclis üyesi Mustafa Çamzeybek, yapılan zammın çok yüksek olduğunu belirterek, “Ben bir Somalıyım ve AKP’li meclis üyesiyim. Ancak yapılan bu zammı bende çok yüksek buluyorum. Ben kendi adıma ‘Ret’ oyu veriyorum’ diye konuştu.

CHP’li ve İYİ Partili Meclis üyeleri ise, ekonomik krizin olduğu, elektriğe ve doğalgaza yüksek oranda zam geldiği bu günlerde yapılan yüksek zammı doğru bulmadıklarını, Soma halkının önümüzdeki kış ayında ısınmak için battaniye mahkum edildiğini ifade etti.

AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen zam ile birlikte Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nden ısınmak için kullanılan suyun mürte küp fiyatı 0.16’dan 0.47’yü yükseltildi.

“FATURALAR BİR ANDA FAHİŞ ORANDA ARTACAK”

Yapılan zam ile ilgili değerlendirmede bulunan CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elsinsoy ise, yapılan yüksek orandaki zammın vatandaşın cebini yakacağını dile getirerek, faturaların bir anda fahiş oranda yükseleceğini ifade etti.

CHP’li Elbinsoy yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Vatandaş zaten ekonomik bir sıkıntının içinde. Evine ekmek götürmekte zorlanıyor. Elektrik, doğalgaz ve hatta kömür fiyatları almış başını gidiyor. Soma halkı yapılan 191 zam ile birlikte bu kış nasıl ısınacak. İlçemizde Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’ni kullanan bir vatandaşımıza ortalama 350-400 lira aylık fatura geliyordu. Şimdi bu fatura 1200-1400 liraları bulacak. Bunu vatandaş nasıl ödeyecek. Yapılan zam konusunda acilen yeniden bir düzenleme yapılması ve vatandaşın ödeyebileceği bir tutarda zam yapılması gerekir. Eğer bu zam gerçekten uygulanırsa Soma halkı bu kışı battaniye ile geçirecek gibi görünüyor.”

[old_news_related_template title="Grip aşısı bir yılda yüzde 180 zamlandı" desc="20 milyona yakın riskli hastanın olduğu Türkiye’de 3.5 milyon grip aşısı ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacak. SGK’nın ödeme listesinde yer alamayan grip aşıları geçen seneye göre yüzde 180 zamlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/14/iecrop/shutterstock_1320906167_16_9_1663150474.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/grip-asisi-bir-yilda-yuzde-180-zamlandi-7363392/"]

[old_news_related_template title="İstanbul’da suya dev zam" desc="İstanbul’da suya yüzde 40.38 oranında zam yapıldı. Zam kararı İBB Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi. Suya zam kararı sonrası İSKİ'den yapılan açıklamada ücretsiz insani su kullanım hakkının uygulanması ile birim fiyatın daha düşük hesaplanacağı belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/13/iecrop/su_16_9_1663074903.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbulda-suya-zam-2-7361967/"]