Başakşehir Belediyesi'nde Sayıştay’ın 2021 yılında yaptığı denetimde dikkat çeken bulgular ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda, belediyenin diğer kamu idarelerine olan borçlarının zamanında ödenmemesi nedeniyle bütçeye ek faiz yükü oluştuğu tespit edildi.

Diğer ödemelere öncelik verilmesi nedeniyle yıllar itibariyle biriken ve vadesi geçmiş kamuya olan borçların kanunlar çerçevesinde yapılandırıldığı ve vadesinde ödenmeyen toplam 46 milyon 458 bin 306 TL prim ve kamu payı borcunun yapılandırması kapsamında belediyeye toplam 33 milyon 943 bin 942 TL ek faiz yükü oluştuğu kaydedildi.

Bahsedilen yapılandırma işlemlerinden sonra da vergi ve kamu payı borçlarının yine ödenmediği kaydedildi.

Bu çerçevede dönem sonu itibariyle 18 milyon 203 bin 604 TL’si vergi, 2 milyon 870 bin 234 TL’si SGK primi ve 69 milyon TL’si “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı” borcu olmak üzere kamu idarelerine karşı yapılandırma sonrası toplam 90 milyon 104 bin 398 TL yeni borç stokunun oluştuğu tespit edildi.

“ZAMANINDA ÖDEME YAPIN” UYARISI

Belediye, hesap durumunun uygunluğu halinde kamu idarelerine ait payların zamanında ödenmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceğini bildirdi.

Sayıştay denetçileri kamu kaynağının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılmasını temin amacıyla, idarenin kamu kurumlarına olan borçlarının mevzuatında belirtilen şekliyle zamanında ödenmesi gerektiği vurgulandı.

KAMUYA AİT PAKLARI SİTELER KULLANIYOR

Raporda ayrıca  imar planında yeşil alan, park ve benzeri şekilde kamunun kullanımına ayrılan yerlerin, konut site yönetimleri tarafından etrafları çevrilerek sadece site sakinlerinin kullanımına izin verecek şekilde kullanıldığı, belediye tarafından söz konusu alanlar için ilgili kanun gereği ecrimisil (işgaliye) işlemi de yapılmadığı belirlendi.

EKAP’A KAYDEDİLMEMİŞ

Raporda belediye tarafından doğrudan temin ile yapılan satın alma işlemlerinin Elektronik Kamu Alımları Platformuna (EKAP) kaydedilmediği de ortaya çıktı.

Bu durumun  yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmekle birlikte bir yandan da parasal limitler dâhilinde yapılan harcamalarının, idarenin bütçesine bu amaçla koyduğu ödeneğin yüzde 10’unu aşamayacağı hükmüne ilişkin kontrollerin EKAP verileri ile de teyit edilmesini engellediği kaydedildi.

Yıl boyunca süreklilik arz eden bazı mal alımlarının ihale yöntemi yerine doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesi de mevzuata aykırı bulundu.

[old_news_related_template title="AKP'li başkan 'seçimde partime destek veremeyeceğim' diye istifa etti" desc="AKP Avanos İlçe Başkanı Fatma Parmaksız, görevinden istifa ettiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/10/iecrop/detay-kopya-2_16_9_1668069088.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-baskan-secimde-partime-destek-veremeyecegim-diye-istifa-etti-7471872/"]