Ladik ilçesi Tatlıcak Yaylası’nda 3 köyün ortak kullandığı meraya GES (Güneş Enerji Santrali) yapma kararı aldı.

Geçimlerini hayvancılık ve tarım yaparak sağlayan, hayvanlarını merada otlatan köylüler bu karar karşı çıktı.

Hayvancılık ve tarım için devletten destek beklerken meraları ellerinden alınmak istenilen yöre halkı olayı yargıya taşıdı.

Köylüler yerel mahkemeye açtıkları davayı kaybedince Yargıtay’a başvurdu. Ancak belediye kesin karar çıkmadan meraya GES yapmaya başladı.



DAVA SONUÇLANMADAN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Tatlıcak Mahalle Muhtarı Halis Erkul, Büyükalan Mahalle Muhtarı Vedat Yüksel ve vatandaşlar Yargıtay’a yaptıkları itirazın sonucunun beklenmeden çalışmaların başlamasına tepki gösterdi.

Tatlıcak Mahalle Muhtarı Halis Erkul, "Bölgeyi köylülerimiz tarım için kullanıyor. Burada hayvanlarımızı otlatıyoruz. Başka bir arazimi kalmadı? Biz dava açtık, yerel mahkeme belediye lehine karar verildi, ancak üst mahkemeye itiraz ettik ve dava Yargıtay'da. Bu santrali burada istemiyoruz " dedi.

Büyükalan Mahalle Muhtarı Vedat Yüksel ise, GES projesi ile ilgili acele kamulaştırma kararı alındığına dikkati çekti.

Enerji nakil hattının geçeceği bölge üzerindeki evlerin kamulaştırıldığını belirten Muhtar Yüksel, "Vatandaşlar bu projeyi istemiyor” diye konuştu.



“ELEKTRİK FATURASI ÖDEMEYECEĞİZ”

GES projesiyle ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, nüfusa göre en fazla elektrik faturası ödeyen belediyelerden biri olduklarını söyledi.

Projenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Demir, şöyle konuştu:

*Yasal olarak bizim yenilenebilir enerjilerden ürettiğimiz elektrik noktasında bakanlık ile mahsuplaşıyoruz.

*Yani tükettiğimiz kadar enerji üretip ulusal hatta verdiğimizde biz elektrik faturası ödemez hale geleceğiz. Yıllık 350 milyonun liranın üzerinde elektrik faturası ödüyoruz. Dolayısıyla bu ne demek?

*Yıllık 350 milyonun üzerinde enerjiyi üretirsek elektrik faturası ödemeyeceğiz. Ödemeyince ne olacak?

*Her yıl bu parayla yatırım yapar hale geleceğiz. Bu, Samsun’un geleceği için kadınları, gençleri, çocukları için ilave yatırım demek. Bu, Samsun’da yaşayan herkes için müthiş bir proje.

*Projenin ilk adımı olan enerji nakil hatları için çalışmalar başladı. En kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. GES’in yapımı da ihale sürecinin hemen ardından başlayacak.

NAKİL DİREKLERİ DİKİLİYOR

675 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek olan 45 MW’lık GES’in ihale aşaması sürerken, üretilecek elektriği trafo merkezine aktaracak nakil hatlarının inşası başladı.

21 kilometre uzunluğunda olacak nakil hattı için 121 direk kullanılacağı ve bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı.

[old_news_related_template title="AKP'li belediye böl, parçala yapıp ihale vermiş" desc="AKP’li Gaziantep’in Şahinbey İlçe Belediyesi’nin Sayıştay müfettişleri tarafından yapılan denetimlerinde, birçok ihalenin parçalara bölünerek doğrudan temin yoluyla istenen firmalara verildiği, arsa satışında eksik teminat yatıran başvurucuya satışın yapılıp, ihaleden sonra teminatını tamamlama gibi usulsüz birçok işlem belirlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/16/iecrop/belediyes_03032016105051_16_9_1667555623_16_9_1668588776.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-belediye-bol-parcala-yapip-ihale-vermis-7482650/"]