Sayıştay AKP’li Uşak Belediyesi’nin sahibi olduğu UTAŞ AŞ’nin batık olduğunu tespit etti. Yapılan incelemede 2019 yılından itibaren şirket zararının giderek arttığı, şirket sermayesinin zararlar nedeniyle karşılıksız kaldığı, aktif hesaplarda yer alan tutarın ise borcu karşılayamayacak durumda olduğu kaydedildi.

Sayıştay raporunda şirketin ‘Borca Batık’ durumda olduğu buna karşın yönetim kurulunun yapması gereken işlemleri yapmadığının tespit edildiği işaret edildi.

‘SERMAYEDEN ÇOK BORÇ’

Raporda, şirketin 2019 yılı bilançosunda ödenmiş sermayesinin 50 milyon lira olarak gerçekleştiği, net zarar toplamının 37 milyon liranın üzerinde olduğu, kanuni yedek akçelerin üçte ikisinin üzerinde olduğu için sermayenin karşılıksız kaldığı bilgisi yer aldı.

Raporda önceki dönemlerden devreden mali sorunların daha da arttığı yılsonunda sermayenin tamamının zarar nedeniyle karşılıksız kaldığı kaydedildi. Şirketin 2020 yılında net zararının ise 70 milyon liranın üzerine çıktığı belirtildi.

‘İFLAS İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURULMALIYDI’

Raporda zaman içinde yapılan sermaye artırımlarının da şirketi kurtarmaya yetmediği, zarar nedeniyle şirketin iflası için mahkemeye başvurması gerektiği fakat bunun yapılmadığı kaydedildi.

Raporun bulgular bölümünde; “Bu işlemlerin yapılmaması sebebiyle müflis olması gereken şirkete belediye meclisince 2021 yılı denetim dönemi içerisinde sermaye artırım kararı verilmiş ve bütçeden 6 milyon lira ödenmiştir. Sürekli olarak zarar sonrası sermaye artışı ile şirket devamlılığının sağlanması doğru bir yaklaşım olmadığı gibi şirketin zararlarının her geçen yıl artması sebebiyle, varlığı belediyeye zarar vermektedir” denildi.

[old_news_related_template title="203 milyon lira borcu olan AKP'li belediye tanıtıma yaklaşık 4 milyon lira harcamış" desc="AKP'li belediyeler, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi hükümlerine bir türlü uymuyor. Bursa AKP'li Yıldırım Belediyesi'ni inceleyen Sayıştay, belediyenin 203 milyon TL kredi borcu olmasına rağmen, mali durumunu dikkate almadan, haber ve reklam tanıtımına yaklaşık 4 milyon lira harcadığını tespit etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/20/iecrop/8e55712e-3e6c-416b-a9c1-c214980c190a_16_9_1668953910.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/203-milyon-lira-borcu-olan-akpli-belediye-tanitima-yaklasik-4-milyon-lira-harcamis-7490623/"]