Ardahan'da; Erzurum, Kars, Ağrı ve Iğdır'da da hissedilen bir deprem meydana geldi.

AFAD verilerine göre, Göle ilçesindeki deprem 5.0 büyüklüğünde gerçekleşti. Saat 17.08'deki deprem yerin 7 kilometre derinliğinde oldu.

Foto: AA


KANDİLLİ: DEPREM 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kandilli Rasathanesi de depremin yerin 3.2 kilometre derinliğinde ve 5.3 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

Göle’de saat 17.13’te 3.1 büyüklüğünde, saat 17.24'te 3.9 büyüklüğünde, saat 17.43'te 4.0 büyüklüğünde, 19.16'da 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremin ardından toplam 15 artçı sarsıntı yaşandı. Depremler paniğe neden olurken, can kaybı yaşanmadı, ilçedeki birçok ev ve iş yerinin duvarında çatlaklar oluştu.

Foto: AA


"BÖLGEDEN KÜÇÜK ÇAPLI HASAR İHBARLARI ALINDI"

Depremlerin ardından AFAD'dan yapılan ilk açıklamada olumsuz ihbarın bulunmadığı bilgisini alındığı kaydedildi. AFAD'ın açıklamasında "Geçmiş olsun Ardahan. Göle ilçesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Foto: AA


AFAD'dan yapılan ikinci açıklamada ise "Ardahan ili Göle ilçesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeden küçük çaplı hasar ihbarları alınmış olup, tarama çalışmaları ilgili kurumlarımızla koordinasyon halinde sürdürülmektedir" denildi.

Foto: AA


"VAN İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TEYAKKUZ HALİNDE"

AFAD, depremin ardından bölgeye 3 ekibin yönlendirildiğini belirtti. AFAD'ın açıklamasında şöyle denildi:

* "Ardahan’ın Göle ilçesinde saat 17:08’de 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. An itibarıyla biri 4,0 olmak üzere, toplam 10 artçı sarsıntı yaşanmıştır. Erzurum ve Kars İl AFAD Müdürlüklerimizden 3 ekip yönlendirilmiş olup, Van İl Müdürlüğümüz teyakkuz halindedir.

* Tarama çalışmaları ilgili kurumlarla koordineli olarak devam etmektedir. Bölgede oluşabilecek barınma ve beslenme ihtiyaçları için ilgili birimlerle gerekli planlama yapılmaktadır. Kızılay’dan 4 ekip, 1 ikram aracı bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

İlk belirlemelere göre, Göle merkez ile Esenyayla ve Yağmuroğlu köylerindeki bazı evlerde çatlaklar oluştuğu öğrenildi.

Foto: AA


BAZI EV VE AHIRLARIN DUVARLARI YIKILDI, YOLA KAYA PARÇALARI DÜŞTÜ: 1 YARALI

Depremde, Küçük Altunbulak köyündeki taş yapılı 2 evin duvarları yıkıldı. Evindeyken depreme yakalanan ve üzerine taş parçaları düşen Bezar Çadırcı yaralandı. Çadırcı, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ayrıca köyde hayvanların bulunduğu bazı ahırlar da yıkıldı.

Foto: AA


Öte yandan köy yolundaki bazı noktalara ise sarsıntının etkisiyle kaya parçalarının düştüğü görüldü. Evinin duvarları yıkılan Mehmet Kel, hayvanlarının gelmesini beklerken depremin olduğunu belirterek "Her taraf darmadağın oldu. Gözümüz kapandı, bir şey göremedik" dedi.

Kel'in eşi Evrim Kel de oğlunu yıkılan evlerinde taşlar arasından kurtardığını anlattı.

Foto: AA


BİR KÖYÜN MİNARESİ YIKILDI

Köyleri gezen Ardahan Valisi Hüseyin Öner, "Bugün 17.08 sularında merkez üssü Göle ilçemizin Bal Çeşme köyü olan bir deprem yaşadık. Depremin hemen ardından köylerde inceleme başlattık. Küçük Altunbulak köyünde taş düşmesi sonucu omuzundan yaralanmış. Çullu köyü minaresi yıkılmış, yine aynı köyümüzde bir ağılın çökmesi sonucu küçükbaş hayvan telef olmuş. Çalışmalarımız devam ediyor. Yarın tüm detaylar ortaya çıkacaktır. Evlerine giremeyen vatandaşlarımız var. Onların konaklamalarını sağlayacağız. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir can kaybı yok. Gelen ihbarları anında değerlendiriyoruz. Devlet tüm imkanlarını seferber etmiştir" dedi.



"VATANDAŞLARIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN GEREKENİ YAPIYORUZ"

Depremin merkez üssü olan Göle İlçe Belediye Başkanı İlhan Gültekin ise "Hamdolsun şu ana kadar yıkılan binamız, can kaybımız yok. Yalnız bazı binalarda, evlerde ciddi hasarlar meydana gelmiş durumda. AFAD, Valilik, Belediyeler olarak tedbirimizi aldık, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekeni yapıyoruz. Dediğim gibi sevindiren tek tarafı can kaybının bir yıkıntının olmaması. Şu ana kadar bize yansıyan herhangi bir şey yok. Köylerimizden aldığımız bilgiler de bu doğrultuda, takip etmeye devam ediyoruz. Ekip olarak iş başındayız. Vatandaşlarımızın özellikle hasar gören binalara girmemeleri konusunda hassas davranmaları gerektiğinin anonsunu yapıyoruz. Vatandaşımızda haklı olarak bir tedirginlik var. Çünkü yıllardır Göle'de herhangi böyle deprem yaşanmamıştı" diye konuştu.



"KARS'TAKİ İHBARLAR DA DEĞERLENDİRİLİYOR"

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz de "Merkez üssü Ardahan'ın Göle ilçesi olan 5 büyüklüğündeki depremden etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun. İlgili birimlerimiz, şehrimizde tarama faaliyetlerine titizlikle devam etmektedir. Meydana gelen ve Kars'ta da hissedilen deprem sonrası ilimizden yapılan ihbarlar değerlendirilmekte ve tarama çalışmaları devam etmektedir" dedi.

KARS'TA 25 EV VE 1 AHIR HASAR GÖRDÜ

Deprem, hissedildiği Kars'ta da hasara yol açtı. Kars'ta ilk belirlemelere göre merkeze bağlı Küçükboğatepe köyünde 1, Akyaka ilçesi Esenyayla köyünde 9, Selim ilçesi Karaçayır köyünde 2 ve Gelinalan köyünde 1, Susuz ilçesi Kayadibi 5, Ortalar köyünde 2, Büyük Çatak köyünde 5 olmak üzere toplam 25 ev ve 1 ahırın hasar gördüğü öğrenildi.

Bölgede endişe yaratan deprem sonrası AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet ve sağlık ekiplerinin incelemeleri sürüyor. Deprem sonrası Vali Türker Öksüz'ün talimatıyla Kars 112 Acil Çağrı Merkezi'nde de 30 personel olası ihbar ve durumlar için hazır bekletiliyor.



"DEPREMİN HİSSEDİLDİĞİ BÖLGELER TARANIYOR"

Göle'de meydana gelen depremle ilgili Erzurum Valiliği de açıklama yaptı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, Erzurum'da da hissedilen deprem sonrası ekiplerin tarama faaliyetlerine başladığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bugün saat 17.08 sularında AFAD verilerine göre Ardahan'ın Göle ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İlimizde de hissedilen deprem sonrası, ekiplerimiz depremin hissedildiği bölgelerimize intikal ederek, tarama faaliyetlerine başlamıştır. An itibariyle can ve mal kaybına yönelik olumsuz bir durum bulunmamaktadır." 



VALİLİKTEN DEPREM AÇIKLAMASI

Ardahan Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, can kaybının yaşanmadığı ancak bazı kargir binaların hasar gördüğü bildirildi. Deprem bölgesinde vatandaşların hayatlarını kolaylaştırma ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

* "İlimize bağlı Göle ilçemizde bugün Saat 17.08 itibariyle merkez üssü Balçeşme köyünde 5,0 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup, ilk belirlemelere göre; ilçeye bağlı Küçükaltunbulak, Çullu, Koyunlu, Gülistan, Yağmuroğlu, Balçeşme, Esenyayla, Gedik, Kuytuca, Toptaş köyleri depremden etkilenmiştir. Depremin ardından AFAD, jandarma, UMKE, sağlık ve ilgili tüm birimlerimiz ivedilikle deprem bölgesine yönlendirilmiştir.

* Depremde herhangi bir can kaybı yaşanmamış, bir vatandaşımız hafif yaralanmıştır. Hasar tespit çalışmaları başlatılmakla birlikte, depremden etkilenen köylerimizde ahşap kargir evlerin bir kısmında duvar ve sıva çatlakları ile bazı kargir binalarda kısmi yıkılmalar ve yine bu köylerimizde ahırların bir kısmında yıkılma ve hasar görme söz konusu olup, Çullu köyü camisinin minaresi yıkılmış, camide ağır hasar meydana gelmiştir.

* İlk tespitlerimize göre Çullu köyünde de 4 adet buzağı telef olmuştur. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız ile kamu görevlilerimiz deprem bölgesinde görev başında olup, hasar tespit çalışmalarımızla birlikte vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırma ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar devam ettirilmektedir." DHA-AA



SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER