Çarşamba sabahı “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı dün akşam tutuklandı.

Fincancı ifadesinde, canlı yayına katıldığı televizyon kanalının terör örgütü PKK ile bağlantısını bilmediğini, kimyasal, toksik ve zehirli gazlarla ilgili yorumunun ise bir ön değerlendirme olduğunu savundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sabah Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve merkez yönetiminin görevden alınması için davaname hazırladı. Dava, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Dava konusu talep şöyle aktarıldı:

"Davalının disiplin yönünden Türk Tabipleri Birliği Meslek Etiği Kuralları'nın 7'nci maddesi ve Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği'nin 5/3'üncü maddesi kapsamında tedbirler uygulanması gerektiği; ancak söz konusu disiplin sürecinin adli ve idari süreçten bağımsız ilerlemesi gerektiği, davalı hakkında adli sürecinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığı ve yukarıdaki gerekçelerle davalının eyleminin Türk Tabipleri Birliği Meslek Odası'nın faaliyet amacı ve davalının başkanlık sıfatının kendisine verdiği yetkiler ve görevler dışında kullanılmak suretiyle illegal faaliyetlerde kullanıldığı ve idari yönden de tedbir alınması gerektiği anlaşılmakla, davalılar Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ve halen Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur'un görevlerine Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun ek 2'nci maddesinin 2'nci fıkrası gereğince son verilmesine, davalıların yerine yeni merkez konseyi başkanı ve üyelerinin seçilmesine, karar verilmesi kamu adına talep ve dava olunur."

2022 Temmuz ayında göreve gelen TTB Merkez Konseyi şu isimlerden oluşuyor: Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dr. Ali İhsan Ökten, Dr. Vedat Bulut, Dr. Alican Bahadır, Dr. Ahmet Karer Yurtdaş, Dr. Adalet Çıbık, Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Dr. Filiz Çağla Uyanusta Küçük, Dr. Onur Naci Karahancı, Dr. Nursel Şahin, Dr. Aydın Şirin.

Dün bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Türk Tabipleri Birliği ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği için "hazırlık" yaptıklarını söylemişti.

DAVANAME NEDİR?

Cumhuriyet savcısının kamuyu ilgilendiren ancak ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemelerinde görülecek olan davayı açtığı belge.

[old_news_related_template title="Şebnem Korur Fincancı tutuklandı" desc="Dün sabah “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı. Fincancı ifadesinde, canlı yayına katıldığı televizyon kanalının terör örgütü PKK ile bağlantısını bilmediğini, kimyasal, toksik ve zehirli gazlarla ilgili yorumunun ise bir ön değerlendirme olduğunu savundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/27/iecrop/aa-20221026-29256266-29256259-turk_tabipleri_birligi_baskani_korur_gozaltina_alindi-1_16_9_1666849630.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/son-dakika-sebnem-korur-fincanci-tutuklandi-7443855/"]

[old_news_related_template title="Adalet Bakanlığı iki birliğin 'Türk' ismini kullanmaması için harekete geçti" desc="Adalet Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği için harekete geçti. Yapılan yeni hazırlıkla iki birliğin 'Türk' ifadesini kullanmaması amaçlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/27/iecrop/depophotos_16154232_16_9_1666867073.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/son-dakika-adalet-bakanligi-iki-birligin-turk-ismini-kullanmamasi-icin-harekete-gecti-7444676/"]