CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, orman yangınlarında büyük bir rant oluştuğunu, Marmaris’te çıkan yangının doğal bir yangın olmadığını ileri sürdü.

Alban yangın bölgesinde yaptığı inceleme sonrası “Geçen yaz Muğla’da 70 bin hektar alanlık orman yandı. Ardından yanan ağaçları birileri Türk Lirası’ndan alıp, Euro üzerinden Avrupa’ya sattı. Burada büyük organize işler var. Büyük rant var. Bizim ciğerlerimiz yanarken, birileri cebini dolduruyor” dedi.

"İLK HALKADA KİRA RANTI VAR"

Alban, orman yangınından adeta rant zinciri oluştuğunu belirtirken ilk halkada kira rantı olduğunu söyledi ve “Geçen yıl orman yangınları çıktığında envanterde yangın söndürme uçağı olmadığı için şirketlerden uçak kiralamak zorunda kaldılar. Milyonlarca dolar bu şirketlere verildi. Kira ödemelerini sorduk, yanıt alamadık. Orman yangın çetesi birinci rantı buradan yiyor” dedi ve şunları söyledi:

Alban, "Yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işi, Anayasa gereği orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerektiği halde şirketlere veriliyor. Şirketlerce kesilen odunlar ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere satılıyor. Çok uluslu bir firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 Euro’dan sattı. Bu yolla milyarlarca Euro vurgun yapıldı. Orman yangınlarından birileri milyarca liralık bir rant çetesi kurmuş. Bu çetelerin ortaya çıkarılması için Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyorum’" dedi.

[old_news_related_template title="'Marmaris yanıyor, Erdoğan Okluk Koyu'nda tatil yapıyor'" desc="CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Marmaris’te devam eden orman yangınlarına dikkat çekerek, “Şu anda ormanlar yanıyor ya, Recep Tayyip Erdoğan burada tatil yapıyor, Okluk Koyu'nda. Ormanların yandığı tarafta değil, yanmadığı tarafta. Tatil yaptığı Saray’dan prensi karşılamaya giderken de beceriksizliğini izliyor. İnceleme yapıyormuş algısı oluşturmaya çalışıyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/23/iecrop/oz_16_9_1655999257.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/marmaris-yaniyor-erdogan-okluk-koyunda-tatil-yapiyor-7211056/"]

[old_news_related_template title="Marmaris yangını çöplüğe ulaştı" desc="Muğla’nın Marmaris ilçesinde 3 günden bu yana devam eden yangın Değirmenyanı Mahallesi’ni de aşarak çöplerin toplandığı katı atık alanına ulaştı. Yeşilbelde Mahallesi tehdit altında. Öte yandan Bakan Soylu, yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/23/iecrop/marmaris-1_16_9_1655998533.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/marmaris-yangini-copluge-ulasti-7211057/"]